AFP: Cehii, confruntaţi cu recesiunea, sunt bântuiţi de spectrul datoriilor

Cehii, confruntaţi cu recesiunea din 2011, resimt în număr tot mai mare dificultăţile de plată a datoriilor, după ce s-au lăsat seduşi cu uşurinţă în anii de creştere economică de ofertele tentante de creditare, relatează AFP.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 14:05
AFP: Cehii, confruntaţi cu recesiunea, sunt bântuiţi de spectrul datoriilor

Astfel, afacerile recuperatorilor de credite nu au mers niciodată mai bine, iar aceştia se întrec în oferte şi promovarea serviciilor.

Potrivit datelor oficiale, circa 2,9 milioane de cehi, respectiv unul din patru, aveau contractat un împrumut, anul trecut.

„Datoria este tot mai mult prezentă în economia cehă, care se apropie în această privinţă de Europa Occidentală”, a declarat David Marek, analist şef la compania Patria Finance.

Creditele au devenit atractive în momentul în care banca centrală a redus în 1998 dobânda de politică monetară sub pragul psihologic de 10%.

Cinci ani mai târziu, această dobândă era de 2%. Combinată cu creşterea economică şi şomajul redus, situaţia a pregătit terenul pentru un boom al creditelor.

„Oamenii au profitat de împrumuturi pentru a cumpăra orice, de la cadouri de Crăciun la vacanţe”, a declarat Tomas Vrana, avocat şi fondator al unei companii de recuperare a creanţelor, Exekuce.cz.

În intervalul 1993-2003, împrumuturile populaţiei au crescut de la 84,5 miliarde de coroane (3,27 miliarde euro) la 195,7 miliarde de coroane (7,57 miliarde euro).

În 2012, cu economia aflată în recesiune de un an şi cu şomajul în creştere, datoriile populaţiei erau de 53 de miliarde de euro.

Economia cehă, puternic dependentă de industria auto ş ide exporturi, s-a contractat anul trecut cu 1,3%. Potrivit băncii centrale, recesiunea va continua şi în acest an, cu un declin de 0,3% al PIB, urmând ca anul viitor să se înregistreze un avans de 2,1%.

Rata creditelor de consum neperformante a depăşit 10% în 2012, obligând băncile să majoreze costurile de împrumut la un nivel mediu de 15%, în timp ce dobânda cheie a băncii centrale este de 0,05%, cel mai redus nivel de la obţinerea independenţei Cehiei, în 1993.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...