Anunţarea proiectului bugetului pentru 2014 a intensificat atacurile între taberele socialistă şi ecologistă din cadrul coaliţiei guvernamentale, ecologiştii apreciind că socialiştii nu acordă suficient spaţiu priorităţilor în domeniul mediului în privinţa taxelor fiscale şi reducerilor cheltuielilor publice.
Coeziunea abia părea să prindă contur, însă a fost făcută ţăndări de problema sensibilă a integrării romilor în Franţa, miniştrii de Interne Manuel Valls (socialist) şi pentru Locuinţe Cécile Duflot (ecologistă) atacându-se reciproc.
Este o ameninţare la adresa valorilor Republicii, l-a acuzat Duflot, în contextul în care partidul ei critică destul de frecvent opţiunile guvernamentale. Este o critică „de nesuportat”, i-a replicat în weekend Valls, a cărui popularitate creşte în mod constant.
În urma declaraţiilor potrivit cărora romii au dificultăţi în a se integra în Franţa din cauza unui mod de viaţă prea diferit de al francezilor, Valls şi-a atras criticile a cel puţin trei miniştri în doar o săptămână.
La fel ca în cazul unui conflict precedent, în această vară, asupra unei reforme penale, între Valls şi ministrul Justiţiei Christiane Taubira, un conflict tranşat de François Hollande, toate privirile sunt aţintite deja asupra şefului statului, care a refuzat, până în prezent, să abordeze acest subiect.
„Hollande, un şef care nu îşi reflectă numele”, scria ironic cotidianul Libération despre aparenta lipsă de autoritate. Le Monde subliniază asupra „reînceperii (activităţii Guvernului) irosite” a preşedintelui, afectate de „bâlbâieli” şi „erori de comunicare”.
Anumiţi miniştri ar trebui să urmeze exemplul, în plan intern, al conduitei politicii externe din cadrul Exercutivului, a subliniat luni şeful diplomaţiei Laurent Fabius.
– Va reacţiona Hollande sau nu?
„Acest lucru nu poate continua, (şi anume) un Guvern în care miniştri organizează polemica împotriva altor miniştri în privinţa unor acuzaţii atât de grave ca (cea de) aducere atingere pactului republican”, apreciază François Bayrou, liderul partidului MoDem (centru).
„Trebuie să fie restabilită coerenţa şi este responsabilitatea principală a preşedintelui Republicii şi premierului. Pentru moment, ea nu este exercitată”, a deplâns el luni.
Săptămâna trecută, liderul principalului partid de opoziţie (UMP) Jean-François Copé i-a cerut „în mod solemn lui François Hollande să tranşeze imediat diferendul care-i opune pe cei doi miniştri şi să îşi definească în mod clar linia politică” cu privire la romi.
„Îi avem (pe de o parte) pe toţi aceşti membri ai Guvernului, care îşi continuă de zece zile discursurile, şi avem (pe de altă parte) doar o tăcere glorioasă din partea lui François Hollande privind această problemă”, a subliniat duminică deputatul UMP Laurent Wauquiez.
Critici au fost formulate şi dinspre stânga. Fostul ministru francez pentru Ecologie Delphine Batho, care a fost dată afară din Guvern în iulie, după ce a criticat bugetul prea mic care i-a fost alocat pentru 2014, şi-a exprimat revolta faţă de diferenţele de tratament aplicate în cadrul Guvernului.
„S-a demonstrat (acum) că, dacă m-ar fi dat afară pentru a-şi afirma autoritatea, aceasta nu a fost demonstrată în etape ulterioare”, a denunţat ea.
Partidul Socialist (PS, la putere) a intervenit luni în dezbatere. Miniştrii ar face bine „să fie mai solidari între ei”, iar „prioritatea” ar trebui să fie „claritatea şi coeziunea” odată cu apropierea scrutinelor de anul viitor – alegeri municipale şi apoi europene -, a declarat David Assouline, un purtător de cuvânt al PS.