AFP: Impozitul minim global pentru multinaţionale încă este departe de a deveni realitate

După laude, acordul din G7 privind un impozit minim global pentru multinaţionale se confruntă acum cu un drum lung şi anevoios spre implementare, se arată într-o analiză realizată de AFP.
AGERPRES - joi, 17 iun. 2021, 09:18
AFP: Impozitul minim global pentru multinaţionale încă este departe de a deveni realitate

Drumul este complicat chiar în cadrul G7 (Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Germania şi SUA) care susţin planul, iar preşedintele american Joe Biden va trebui să-i convingă pe membrii recalcitranţi ai Congresului SUA.

În ultimii ani, statele au avut divergenţe privind impozitarea multinaţionalelor, în special a giganţilor tehnologici din SUA. Dar atitudinea s-a schimbat, deoarece guvernele caută noi surse de venituri după cheltuielile masive necesare pentru protejarea economiilor în timpul crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19).

Acordul anunţat sâmbătă de G7 prevede un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate. Acest acord este doar primul pas dintr-un lung proces.

„Încă este un drum lung de parcurs”, a declarat pentru AFP Elke Asen, analist de politici la think tank-ul Politica fiscală din Washington.

Reforma va fi acum analizată de miniştrii de Finanţe din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) la reuniunea din iulie.

„Următorul pas va fi partea mai dificilă: negocierile dintre cele 139 de ţări sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Cred că vom avea câţiva ani de aşteptat până acordul va fi deplin implementat”, consideră Asen.

OECD s-a ocupat de coordonarea negocierilor pentru taxarea serviciilor digitale transfrontaliere şi combaterea erodării bazei fiscale. Un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global este unul din instrumentele principale analizate de OECD.

O sursă apropiată negocierilor a declarat că acordul G7 „este un prim pas extrem de important, dar încă sunt multe de făcut” pentru a se ajunge la un acord în cadrul G20 şi pentru ca majoritatea celor 139 de state să sprijine planul.

Reforma are doi piloni. Primul permite ţărilor să impună impozit celor mai profitabile 100 de companii din lume – cum ar fi Facebook sau Google – indiferent unde au sediul.

Al doilea pilon prevede un impozit minim global „de cel puţin 15%”, menit să oprească concurenţa între state pentru atragerea multinaţionalelor prin oferirea de avantaje fiscale.

Dar „detaliile divergente”, cum ar fi nivelul exact al impozitului minim sau baza de impozitare „nu au fost rezolvate”, consideră Simon MacAdam, economist la Capital Economics.

Totuşi, Nicolas Veron, de la Peterson Institute for International Economics din Washington, susţine că sunt suficiente state care susţin acum planul „şi dorinţa de a reuşi adoptarea taxei ne dă motive de optimism”.

O ţară care decide să majoreze în prezent impozitele riscă să se confrunte cu un exod al companiilor, avertizează Sebastien Jean, director al Centrului de studii prospective şi informaţii internaţionale din Paris. Acesta a adăugat: „Când o masă critică de ţări o fac…cei care rămân în urmă sunt penalizaţi”.

În timp ce Biden are sprijinul aliaţilor din G7, el are multă muncă de făcut acasă, deoarece aproape 100 de companii din primul pilon sunt americane.

Asen susţine că în mod tradiţional Congresul SUA adoptă lent tratatele fiscale „şi aceasta este una dintre temerile pe care le au multe state”.

Anumite ţări au nevoie de muncă de convingere.

Europa este divizată între cele mai mari economii ale sale, cu Germania, Franţa, Italia, Spania şi Olanda care sprijină planul, şi cele care au beneficiat de pe urma impozitelor lor scăzute. O ţară nemulţumită de reformă este Irlanda, al cărei impozit pe profit de 12,5% a atras firme ca Google, Facebook şi Apple.

„Sunt 139 de ţări la negocieri şi orice acord va trebui să îndeplinească nevoile micilor şi marilor state, dezvoltate sau în curs de dezvoltare”, a afirmat ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe.

Elveţia, unde în unele cantoane impozitul pe profit este sub 12%, a anunţat că „va lua măsurile necesare pentru a menţine un mediu economic extrem de atractiv”.

În afara Europei, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, declară că se aşteaptă „la o luptă dură” în G20 pentru a convinge China. Ţara are un impozit pe profit de 25%., dar de 15% pentru companiile high-tech.

„Va fi dificil să ajungem la un impozit de peste 15% dacă vrem să fie de acord China”, susţin surse apropiate negocierilor.

Asen susţine că un acord final ar fi „o amestecătură în care fiecare ţară implementează puţin diferit pentru a fi mai bine aliniată la propriul său sistem de impozitare”.

„În final, ar putea să nu fie un impozit minim global armonizat 100%”, este de părere Asen.

Te-ar mai putea interesa și
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol......
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și ...
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...