AFP: Oligarhii ucraineni ar putea să renunţe la Viktor Ianukovici

Oligarhii ucraineni puşi în umbră de dominaţia "clanului" preşedintelui Viktor Ianukovici dau semne de nerăbdare şi ar putea deveni periculoşi pentru regim, mai ales prin intermediul instituţiilor de presă pe care le controlează, apreciază analişti, citaţi de AFP.
Economica.net - lun, 09 dec. 2013, 12:16
AFP: Oligarhii ucraineni ar putea să renunţe la Viktor Ianukovici

Telespectatorii ucraineni au putut astfel să vadă imaginile şocante ale violenţelor comise de politişti împotriva manifestanţilor, fără precedent în Ucraina, pe posturile de televiziune controlate de aceşti puternici oameni de afaceri, până în prezent loiali puterii.

Fie că este vorba de postul de televiziune Inter, legat de magnatul în domeniul industriei chimice Dmitri Firtaş, sau de postul de televiziune Ukraina a lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina şi sponsor al partidului aflat la putere, prim-planul a fost acordat manifestanţilor proeuropeni şi antiregim.

„Toate posturile care aparţin «vechilor oligarhi» au oferit o acoperire completă şi obiectivă a manifestaţiilor”, subliniază expertul Natalia Ligaceva, care se ocupă de monitorizarea posturilor de televiziune.

„Acest fapt sugerează că anumiţi oligarhi ar putea susţine schimbările în ţară”, adaugă Ligaceva.

„Doar posturile de televiziune ruseşti au rămas pro-Ianukovici. Posturile de televiziune ucrainene aparţinând oamenilor de afaceri care depind de preşedinte arată o obiectivitate demnă de respect, ceea ce oferă optimism opozanţilor, care ştiu că (magnaţii) riscă în caz de eşec al mişcării de contestare”, scria sâmbătă influentul săptămânal Dzerkalo Tijnia.

Posturile de televiziune ICTV şi STB, controlate de Viktor Pinciuk, care deţine a doua avere din Ucraina şi este ginerele influentului fost preşedinte Leonid Kucima, îl promovează pe Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei.

Naş politic al lui Viktor Ianukovici, care a fost premier la începutul anilor 2000, Leonid Kucima a semnat săptamâna trecută, împotriva tuturor aşteptărilor, alături de alţi doi foşti preşedinţi ucraineni, o declaraţie care ia partea protestatarilor.

„Acest gest poate fi interpretat ca un avertisment sau o provocare lansată de vechii oligarhi”, apreciază analistul politic Taras Berezoveţ, director al grupului Berta Communications.

Cunoscut pentru galeria sa de artă contemporană din Kiev şi pentru conferinţa internaţională pe care o organizează în fiecare an la Ialta, la malul Mării Negre, pe tema „opţiunii europene” a Ucrainei, Pinciuk este de departe miliardarul cu cea mai bună reputaţie.

„Ar putea să folosească relaţiile sale internaţionale precum Tony Blair (fostul premier britanic) sau Bill Clinton (fostul preşedinte american) în beneficiul opoziţiei”, consideră Berezoveţ.

Potrivit acestui expert, oligarhii, atotputernici sub precedenta putere, şi-au văzut poziţiile slăbite după sosirea la putere a lui Viktor Ianukovici şi apariţia unui nou clan politico-financiar, supranumit „Familia”.

În afară de însuşi şeful statului, fiul său cel mai mare, Oleksandr, este considerat figura centrală a clanului din care mai fac parte vicepremierul Serghi Arbuzov, în vârstă de 37 de ani, şi ministrul de Interne Vitali Zaharcenko.

Acesta din urmă este acuzat de opozitie că a ordonat violenţele împotriva manifestanţilor.

Potrivit deputatei Inna Bogoslovska, care a plecat din Partidul Regiunilor al lui Ianukovici, aceleaşi linii de fractură traversează majoritatea politică a actualului preşedinte.

Potrivit ei, „90% dintre deputaţii (majorităţii) (…) sunt umiliţi”.

Chiar dacă oligarhii sunt discreţi pentru moment, situaţia se poate schimba imediat dacă mişcarea de contestare persistă, spun analiştii.

„Oligarhii nu se grăbesc să sprijine deschis manifestaţiile proeuropene, acest lucru ar antrena riscuri mari chiar şi pentru cei mai puternici”, subliniază politologul ucrainean independent Volodimir Fesenko.

Însă, în opinia expertului economic Oleksandr Jolud, „nu se poate exclude un conflict” deschis între „vechii oligarhi” şi clanul de la putere.

Te-ar mai putea interesa și
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol......
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și ...
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...