O navă a ONG-ului Sea-Watch are la bord 32 de migranţi, alţi 17 fiind pe o altă navă care aparţine ONG-ului Sea-Eye, ambele ambarcaţiuni fiind în prezent în apele teritoriale malteze.
”Statele membre trebuie să dea dovadă de solidaritate concretă. Persoanele aflate la bord au nevoie să fie debarcate în siguranţă şi neîntârziat”, a insistat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.
Conform unei surse diplomatice europene, Germania, Franţa, Olanda, Luxemburg, Irlanda, România, Malta, Portugalia şi Italia s-au declarat dispuse să primească o parte din migranţi, scrie AFP, fără să menţioneze identitatea acestei surse.
Însă Malta cere ca într-un acord pentru repartizarea migranţilor de pe respectivele două nave să fie incluşi şi alţi 249 de migranţi debarcaţi în această ţară cu circa zece zile în urmă. Însă conform aceleiaşi surse diplomatice, totalul locurilor propuse de ţările menţionate este mai mare de 49, dar nu atinge cifra de 300.
Şi Spania s-a declarat favorabilă primirii unor migranţi, amintind însă că a mai preluat recent un grup de peste 300 de migranţi recuperaţi pe Mediterana de nava unui ONG spaniol.