AFP: Romney a ratat turneul în străinătate, dar nu şi alegerile prezidenţiale

Economica.net
01 08. 2012
mitt_romney_96778900

Candidatul american multimilionar conta pe turneul său în Marea Britanie, Israel şi Polonia, toate aliate importante ale Statelor Unite, pentru a îşi crea statura unui om de stat şi a determina presa să vorbească despre altceva decât averea şi declaraţiile sale de impozit.

Din nefericire pentru el, vizita la Londra a fost marcată mai ales de reacţia indignată a britanicilor faţă de criticile pe care le-a formulat faţă de organizarea Jocurilor Olimpice (JO). Palestinienii au condamnat declaraţiile pe care le-a făcut în Israel asupra presupusei lor înapoieri lor economice, iar în Polonia Sindicatul Solidaritatea l-a acuzat de atacarea drepturilor muncitorilor, în momentul în care se întâlnea cu liderul istoric Lech Walesa.

Însă în opinia lui Aaron Miller, fost consilier al unor secretari de Stat atât de stânga, cât şi de dreapta, aceste obstacole ar trebui să cântărească mai puţin în cadrul alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie decât semnalele trimise de la Ierusalim electoratului evreiesc şi mai ales creştin-evanghelic, în opinia cărora apărarea Israelului a devenit sacrosantă.

„În privinţa electoratului proisraelian, apreciez că turneul l-a ajutat”, notează Miller, de la Centrul de reflecţie Woodrow Wilson. „Dar dacă ar fi fost vorba să îşi demonstreze agerimea în materie de politică externă şi capacitatea de a reacţiona în mod inteligent, substanţial şi înţelept, cred că nu a fost la înălţime”, continuă expertul care l-a notat cu 4 din 10 puncte pe candidatul republican.

În contextul în care alegerile prezidenţiale s-ar putea juca pe muchie, strategia pro-Israel a lui Romney ar putea să încline balanţa în anumite state cruciale ca Florida, mobilizând în favoarea sa atât o parte a electoratului evanghelic, cât şi a celui evreu, care l-a susţinut puternic pe Barack Obama în 2008. În acest sens, vizita lui Romney în Israel a putut să compenseze ratările turneului, este de părere Stephen McInerney, directorul Centrului independent Project on Middle East Democracy.

„Iar apoi, pentru a spune lucrurilor pe nume, nu am văzut niciodată un candidat american având de suferit pentru că a făcut declaraţii care să îi şocheze pe palestinieni”, subliniază McInerney.

La mai puţin de 100 de zile de scrutin, tabăra democrată s-a delectat cu paşii greşiţi ai adversarului său.

Fostul „guvernator Romney a demonstrat, în cadrul acestui turneu, că nu dă dovadă de disciplina cerută unui preşedinte al Statelor Unite pentru a gestiona relaţii diplomatice delicate”, a apreciat marţi Robert Gibbs, un consilier al preşedintelui Obama.

„Romney dădea o audiere pentru a deveni şeful lumii libere, dar este evident că nu a fost capabil să reprezinte Statele Unite la nivel internaţional”, a subliniat Gibbs, într-o conferinţă telefonică.

Însă nici chiar titlurile groase, extrem de nefavorabile, din presa britanică nu ar urma să modifice rezultatul campaniei electorale, care rămâne dominată de economie şi şomaj.

În pofida faptului că Mitt Romney este departe de a fi atras mulţimile pe care le-a entuziasmat Barack Obama în străinătate în cursul campaniei din 2008, „acest turneu nu va schimba alegerile”, recunoaşte reprezentanta democrată Marcy Kaptur.

Această călătorie „nu ar urma să îi dăuneze”, plusează Miller, chiar dacă tabăra lui Romney a părut iritată de acoperirea mediatică pe care şi-a atras-o „campionul” său în timpul turneului, al cărui ataşat de presă le-a spus jurnaliştilor, la Vraşovia, „kiss my ass”.

„Titlurile cu litere de o şchioapă ale presei londoneze dintr-o zi nu sunt atât de importante ca viziunea pe care oamenii de aici o au despre prosperitatea economică”, a subliniat Kevin Madden, unul dintre consilierii taberei lui Romney, pentru postul ABC.