Africa de Sud a cerut Taiwanului să-și mute ambasada de facto de la Pretoria la Johannesburg
Africa de Sud a respins acuzaţia şi a explicat că aceasta este practica diplomatică standard, având în vedere că şi-a încetat relaţiile politice şi diplomatice cu Taiwanul în 1997.
Biroul de legătură al Taipei la Pretoria va fi redenumit Birou comercial şi se va muta în capitala comercială Johannesburg, a comunicat Departamentul de relaţii internaţionale şi cooperare al Africii de Sud.
„Relocarea a ceea ce va fi redenumit ca Birouri comerciale atât la Taipei, cât şi la Johannesburg (…) va reflecta în mod real caracterul non-politic şi non-diplomatic al relaţiei dintre Republica Africa de Sud şi Taiwan”, se spune în comunicat, care precizează că Biroul are la dispoziţie şase luni pentru a se muta.
China este cel mai mare partener comercial al Africii de Sud şi unul cu care aceasta caută să îşi extindă cooperarea în domenii precum energia regenerabilă.
Ministerul de Externe al Taiwanului a declarat că încălzirea relaţiilor dintre Africa de Sud şi China reprezintă o provocare pentru propriile sale relaţii prieteneşti cu Africa de Sud.
„Dacă guvernul sud-african insistă în continuare să se supună Chinei şi să schimbe statu quo-ul (…) Ministerul Afacerilor Externe va studia şi va formula toate răspunsurile posibile în scopul de a proteja suveranitatea şi demnitatea ţării noastre”, se arată în comunicatul de la Taipei.
Taiwan, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu fără drept de a avea relaţii de la stat la stat, are legături formale cu doar o duzina de ţări, aproape toate naţiuni mici mai puţin dezvoltate.
Guvernul Taiwanului respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei şi spune că Beijingul nu are dreptul să reprezinte sau să vorbească în numele insulei pe scena internaţională.
China a salutat decizia de vineri a Africii de Sud.
„Apreciem decizia corectă a Africii de Sud de relocare a Biroului de legătură al Taipei din Africa de Sud în afara Pretoriei, capitala administrativă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze, Mao Ning.
Sursa foto: Wikipedia