Decizia vine după ce, vineri, Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului COVID – 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, şi a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.
Ratingurile BCR şi BRD reflectă potenţialul sprijin din partea acţionarilor lor majoritari, Erste Group Bank AG şi Societe Generale. Ratingurile BCR şi BRD sunt constrânse de plafonul de ţară „BBB plus” atribuit României. În lipsa constrângerilor legate de riscul de ţară, ratingurile BCR şi BRD ar fi cu o treaptă sub cele băncilor mamă. Perspectiva negativă o reflectă pe cea a ratingului suveran al României, dar şi aşteptările Fitch că plafonul de ţară al României va evolua în tandem cu ratingul suveran.
În opinia Fitch, atât Erste, cât şi SocGen, vor continua să-şi sprijine subsidiarele din România, deoarece prezenţa lor aici, unde se bucură de o cotă de piaţă ridicată şi de o profitabilitate solidă, rămâne de importanţă strategică. Opinia Fitch ia în considerare şi acţionariatul majoritar (Erste deţine capitalul 99,9% din BCR şi SocGen deţine 60,2% din capital BRD), nivelul ridicat de integrare operaţională şi de management între băncile mamă şi subsidiarele lor româneşti şi mărimea limitată a acestor subsidiare faţă de cea a băncilor mamă, ceea ce face gestionabil potenţialul sprijin, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
Ratingurile BCR şi BRD ar putea fi revizuite în scădere dacă ratingul suveran al României pe termen lung şi plafonul de ţară sunt retrogradate. De asemenea, ratingurile ambelor bănci ar putea fi revizuite în scădere dacă sunt retrogradate ratingurile pe termen lung ale băncilor lor mamă cu mai mult de o treaptă sau dacă subsidiarele devin de o importanţă strategică mai redusă pentru băncile lor mamă, ultima variantă fiind considerată puţin probabilă de Fitch.
O revizuire în creştere a ratingurilor BCR şi BRD ar necesita îmbunătăţirea ratingului suveran al României pe termen lung şi a plafonului de ţară, ceea ce este improbabil, ţinând cont de perspectiva negativă atribuită ratingului.
Pe termen mediu, Fitch se aşteaptă ca economia României să se contracte cu 5,9% în 2020, după un avans de 4,1% în 2019. Chiar dacă România este mai puţin dependentă, comparativ cu alte ţări din regiune, pe sectorul serviciilor afectate de COVID-19 (de exemplu: turism sau transport), Fitch se aşteaptă la o contracţie semnificativă a consumului, investiţiilor şi exporturilor pe fondul prăbuşirii cererii globale, iar activitatea economică domestică suferă de pe urma măsurilor de carantină.