Agenţia de Mediu Covasna a decis să dea autorizaţie fabricii Holzindustrie Schweighofer de la Reci
Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat pentru AGERPRES că în scurt timp decizia va fi făcută publică pe site-ul instituţiei şi poate fi contestată în maxim 15 zile.
Contrar opozanţilor acestei investiţii, Gheorghe Neagu susţine că APM a respectat legea şi a parcurs toate etapele procedurale. „Noi am judecat după lege, am parcus toate etapele procedurale, că legea e bună sau e rea, asta nu e treaba noastră (…) Noi am respectat legea. Ne-au verificat, am avut inspecţii şi controale, chiar şi corpul de control al ministrului Mediului (…) Fabrica de la Reci e o fabrică de prelucrare şi rindeluire, nu are legătură cu defrişările de pădure. Pădurea nu se păzeşte la poarta fabricii, se păzeşte la poalele pădurii, acolo unde intră hoţul cu toporul şi iese cu căruţa de lemne”, a mai spus Gheorghe Neagu.
Din componenţa comisiei au făcut parte reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, Gărzii de Mediu Covasna, Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliului Judeţean Covasna şi Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna.
Reprezentanţii mai multor ONG-uri de mediu din judeţul Covasna şi din ţară au solicitat public în numeroase rânduri, inclusiv în cursul acestei săptămâni, neautorizarea fabricii de cherestea de la Reci, pe care au denumit-o „abatorul de copaci”, întrucât activitatea acesteia va încuraja continuarea defrişării pădurilor româneşti.
„Dacă fabrica de cherestea de la Reci intră în funcţiune oficial, cei 800.000 metri cubi de brazi prelucraţi vor provoca tăierea a aproximativ 2.971 hectare de pădure în fiecare an”, a afirmat Toro Attila, unul dintre membrii mişcării ecologiste din Sfântu Gheorghe.
Holzindustrie Schweighofer a început în urmă cu un an construirea fabricii de la Reci, care se întinde pe mai multe zeci de hectare. Investiţia a generat încă de la început reacţii de protest din partea mai multor organizaţii nonguvernamentale care au afirmat că fabrica va afecta mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului şi va avea efecte dezastruoase asupra Rezervaţiei naturale ‘Mestecănişul’ de la Reci, precum şi asupra turismului din zonă.
Două dintre aceste ONG-uri sunt Asociaţia Bankwatch Romania din Bucureşti şi Asociaţia Neuer Weg din Făgăraş care au acuzat ilegalităţi la această fabrică şi au acţionat în judecată concernul austriac şi instituţiile care au avizat construcţia.
Concernul austriac mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, iar cea mai mare parte din cherestea este exportată pe piaţa asiatică, îndeosebi în Japonia.
Corpul de control al primului ministru a constatat în luna mai în cursul verificărilor făcute o serie de nereguli la Direcţia Silvică Maramureş în care este implicată şi firma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL în legătură cu derularea unor contracte de vânzare – cumpărare pe termen lung a masei lemnoase.
În ultimele luni în Bucureşti, în judeţul Covasna, dar şi în alte judeţe din ţară, precum şi în doaspora mii de oameni au ieşit periodic în stradă organi ca să protesteze împotriva despăduririlor abuzive şi a concernului austriac menţionat.