Agenţia de rating Fitch: Dacă introduceţi darea în plată, Prima Casă dispare, iar piaţa imobiliară s-ar putea prăbuşi

Agenţia de rating Fitch consideră că legea dării în plată ar putea afecta semnificativ, pe mai multe fronturi, situaţia financiară a băncilor din România. Analiştii Fitch trag un semnal de alarmă mai ales în eventualitatea scăderii preţurilor la locuinţe, care ar putea declanşa o spirală negativă.
Vlad Popescu - mie, 23 mart. 2016, 11:13
Agenţia de rating Fitch: Dacă introduceţi darea în plată, Prima Casă dispare, iar piaţa imobiliară s-ar putea prăbuşi

Într-o opinie publicată miercuri, 23 martie, Fitch Ratings, una dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară, scrie că legea dării în plată ar putea întrerupe recuperarea băncilor româneşti (probabil după criza economică – n.r.), şi ar putea perturba tendinţa de îmbunătăţire a performanţelor sectorului bancar.

„Credem că legea ar avea efecte negative pentru performanţa băncilor pe mai multe fronturi, dacă va trece în forma actuală. Creditarea ipotecară retail ar putea fi afectată, pe măsură ce băncile vor înăspri criteriile de creditare şi vor creşte avansul necesar pentru a se proteja împotriva unei mai proaste discipline a debitorilor”, se arată într-un comunicat al Fitch.

În plus, programul Prima Casă va dispărea, consideră agenţia de rating.

„Impactul ar putea fi substanţial, deoarece aproximativ 20% din totalul creditelor retail au fost contractate în cadrul acestui program, lansat în 2009 (…) Proiectul de lege (a dării în plată) pare să ridice semne de întrebare privind executarea garanţiei guvernamentale şi va marca probabil sfârşitul acestui program”, anticipează analiştii Fitch.

Românii care locuiesc în apartamentul cumpărat cu credit ipotecar şi nu au restanţe la plată nu se vor înghesui să-şi returneze casa la bancă pentru a scăpa de datorii, crede Fitch. De asemenea, este puţin probabil ca băncile să aibă de-a face cu o deterioare semnificativă a calităţii activelor dacă legea va fi adoptată în forma curentă.

Cu trecerea timpului apar însă riscuri. În eventualitatea scăderii preţurilor în sectorul imobiliar, cei care au credite Prima Casă ar putea fi tentaţi să apeleze la prevederile legii dării în plată.

„O depresiune a preţurilor activelor imobiliare – care ar putea să apară dacă băncile restricţionează creditul ipotecar – ar afecta şi valoarea colateralului deţinut de bănci, conducând la noi pierderi contabile din pricina creditelor neperformante şi la presiuni asupra profiturilor”, avertizează Fitch. Ratele de adecvare a capitalurilor proprii ar putea fi de asemenea afectate negativ, însă capitalizarea sectorului bancar ar rămâne în continuare solidă având în vedere nivelul de la finele anului 2015.

Fitch menţine perspectiva stabilă atribuită sectorului bancar românesc, dar avertizează că ar putea fi afectată în eventualitatea unei deteriorări a calităţii activelor care ar genera presiuni suplimentare asupra capitalurilor băncilor.

Te-ar mai putea interesa și
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
80 de trenuri afectate de trecerea la ora de vară
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA,......
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire ...
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Costurile medii orare cu forța de muncă în economia globală erau estimate anul trecut la 33,5 euro în UE și la 37,3 ...
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
Compania bulgară International Armored Group (IAG) a început să producă vehicule blindate la noua sa uzină construită ...