Agenţia de recuperare a prejudiciilor: Proiectul de lege al instituţiei va fi supus votului din Senat
Săptămâna trecută, grupurile parlamentare au avut întâlniri pe această temă cu iniţiatorul – ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Miercuri, după întâlnirea cu grupul parlamentar liberal, ministrul Cazanciuc a afirmat că înfiinţarea unei agenţii specializate în recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni va putea oferi autorităţilor statului suportul necesar, fiind nevoie ‘de cineva care să asiste procesul de la un capăt la altul, din momentul identificării unor bunuri ce pot fi valorificate şi până la valorificarea efectivă’.
‘Dacă Agenţia va fi operaţională până la sfârşitul acestui an, va fi un succes. Am discutat deja la Camera Deputaţilor, dacă va trece de Senat, va intra şi acolo într-o procedură de urgenţă. (…) Este în interesul tuturor ca orice articol din acest text să fie clarificat în cadrul dezbaterilor parlamentare’, a spus ministrul.
ANAF îi răspunde lui Kovesi: E profund incorect. Suntem supraîncărcaţi
Kovesi: E important că ANAF a fost sensibilă, dar cel mai important este să se găsească şi măsuri
Kovesi a declarat recent că, dacă Ministerul Finanţelor nu se descurcă în privinţa executării silite, poate să predea atribuţia instituţiilor din sistemul judiciar, arătând că statul „stă pe o grămadă de hotărâri judecătoreşti”, în care sunt sechestre, dar nu le execută.
„De foarte multe ori aud: «voi, cei din DNA, investigaţi, îi trimiteţi în judecată, îi ajutaţi să ajungă la puşcărie, dar banii, îi luaţi?» Şi aici este o mare problemă, pentru că nu DNA este instituţia care trebuie să confişte efectiv banii. Noi, atunci când facem o investigaţie, obligaţia noastră este să identificăm banii şi bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF, Ministerului Finanţelor atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă şi ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare”, a declarat procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la Digi24.
Kovesi a spus că, doar în dosarele DNA, suma care trebuie confiscată de stat este de 310 milioane de euro, bani care ar putea fi folosiţi pentru dublarea salariilor medicilor.
ANAF susţine că nu este singura instituţie responsabilă şi aduce în sprijinul său un raport întocmit pe această temă, în aprilie. Potrivit Fiscului, suma reală a prejudiciilor este de 150 de milioane de euro, din care mai mult de jumătate nu poate fi recuperată.
Pe de altă parte, ANAF atrage atenţia că gradul de încărcare al instituţiei pentru activitatea de recuperare a arieratelor şi a altor sume datorate bugetului este „extrem de mare”, astfel că resursa umană şi materială necesară recuperării prejudiciilor este cu mult depăşită.
Capacitatea administrativă a structurilor de executare silită este excedată de activităţile desfăşurate pentru pregătirea şi susţinerea dosarelor de insolvenţă. În cursul anului trecut, ANAF a prelucrat 26.253 cazuri noi cu o valoare de 10,27 miliarde lei creanţe înscrise la masa credală, iar la finele anului gestiona 53.675 de contribuabili în insolvenţă, cu creanţe fiscale de 47,31 miliarde lei.