Agenția Europeană a Medicamentului: Există o legătură între vaccinul AstraZeneca și formarea chegurilor de sânge

07 04. 2021
vaccin_astrazeneca_91461400

“O posibilă explicație a apariției combinației de cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite este un răspuns imunitar al organismului, care duce în unele cazuri la condiții similare cu cele ale pacienților tratați cu heparină”, a precizat EMA prin intermediul unui comunicat preluat de Reuters.

Această descoperire ar putea reprezenta o piedică importantă pentru lupta globală împotriva pandemiei și o notă proastă pentru organismul de reglementare european, care a susținut până săptămâna trecută că vaccinul AstraZeneca este sigur și că nu există riscuri ridicate de apariția de cheaguri de sânge după administrarea serurilor.

Această descoperire este de asemnea o lovitură pentru AstraZeneca, care a fost una dintre companiile fruntașe în descoperitrea unui vaccin împotriva COVID-19.

Comitetul de siguranță al EMA, care a validat folosirea vaccinului AstraZeneca, a cerut să se facă mai multe studii pentru a avea mai multe informații cu privire la acest ser.

Multe țări europene, printre care Spania, Italia, Germania și Franța, au suspendat pentru mai multe perioade vaccinările cu serul de la AstraZeneca, care a fost administrat la zeci de milioane de oameni, după ce au fost raportate câteva zeci de cazuri de tromboze.

Agenția a susținut că “ține să le reamintească profesioniștilor din domeniul sanitar și persoanelor cărora li se administrează vaccinul că trebuie să aibă în vedere că este posibil să apară cazuri foarte rare cheaguri de sânge combinate cu scăderea trombocitele într-un interval de două săptămâni după vaccinare”.

“Până acum, cele mai multe cazuri au fost raportae la femei de sub 60 de ani, într-un interval de două săptămâni de la vaccinare”, se specifică în comunicatul EMA. “Nu au putut să fie confirmați factori de risc specifici pe baza datelor existene.”

Agenției Europene a Medicamentelor i s-au semnalat până la începutul lui aprilie 169 de cazuri de pacienți care au suferit de tromboze după injectarea cu vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca, în condițiile în care 34 de milioane de doze au fost administrate în Spațiul Economic European, a delarat Sabine Straus, șefa comitetului de siguranță al EMA.

În comparație, patru femei din 10.000 pot să sufere de apariția de cheaguri de sânge în zona capului după ce iau pastile anticonceptionale. Concluzia EMA este că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford depășesc cu mult riscurile și că recomandă folosirea lui în continuare, fiind un produs foarte eficient.