Agenţia Europeană pentru Medicamente: Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficace
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este sigur şi eficace, beneficiile sale depășind riscurile pe care le poate ridica administrarea sa, a anunţat joi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează Reuters.
„Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă.
Investigația declanșată de EMA a venit în urmă raportărilor apariției unor tromboze la persoanele care au fost inoculate cu serul de la AstraZeneca, fapt ce a dus că 13 state europene, printre care Germania, Spania, Italia și Franța, să suspende folosirea dozelor fabricate de firma britanico-suedeză.
Șefa Agenției, Emer Cooke, a declarat că instituția să nu a putut detecta cu certitudine o legătură între trombozele apărute și vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, după ce au fost analizate cele 30 de cazuri de îmbolnăvire.
Ea a declarat într-o conferință de presă că EMA a ajuns la concluzia clară că beneficiile produse de vaccin prin protecția de care beneficiază persoanele imunizate în fața COVID-19, cu riscurile asociate pandemiei, depășesc alte posibile riscuri de sănătate pe care serul l-ar putea produce.
Cu toate acestea, EMA va înnoi ghidul de folosire a acestui vaccin, prin includerea de explicații cu privire riscurile potențiale atât pentru prospectele adresate pacienților, cât și în indicațiile destinate cadrelor medicale.
“Acesta este un vaccin sigur și eficient”, a spus Cooke.
EMA s-a aflat sub o presiune puternică pentru a lămuri temerile apărute după ce un număr mic de cazuri de tromboze au fost raportate la persoane care au fost injectate cu serul AstraZeneca.
Agenția Europeană pentru Medicamente a analizat 5 milioane de cazuri, din cele 30 de state care compun Zona Economică Europeană, inclusiv cele 30 în care persoanele imunizate au avut forme rare de tromboze.
Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale a anunțat joi că investighează cazurile a cinci persoane care s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca și care au avut tromboze în zona capului, dar că beneficiile produse de vaccin depășesc riscurile și campania de imunizare nu va fi oprită. La rândul sau, Organizația Mondială a Snatatii și-a reafirmat susținerea pentru vaccinul produs de compania britanico-suedeză.
AstraZeneca a susținut că a analizat cazurile a 17 milioane de persoane din Marea Britanie și Uniunea Europeană care au fost inoculate cu serul anti-COVID-19 produs de ea și că nu a găsit nicio evidență că vaccinul ar produce tromboze. Cele mai multe guverne europene care au sistat campania de vaccinare, au susținut că au făcut acest lucru din prudență. Experții au avertizat însă că astfel de acțiuni pot duce la subminarea încrederii în campania de imunizare care e în plină desfășurare în blocul comunitar, Regatul Unit și Statele Unite.