‘Demersurile de operaţionalizare a ANABI sunt în conformitate cu calendarul stabilit iniţial, (…) ne menţinem obiectivul asumat iniţial ca Agenţia să devină funcţională la sfârşitul lunii iunie a acestui an, (…) ne propunem ca, până la sfârşitul anului, să avem Agenţia pe deplin operaţională şi spaţiile de stocare, de depozitare identificate în toată ţara, astfel încât să poată primi diversele bunuri ce sunt primite în administrare, să avem o primă versiune a aplicaţiei informatice care va gestiona administrarea bunurilor indisponibilizate. (…) Când spun operaţionalizare – la sfârşit de iunie înseamnă că, la finalul acelei luni, pot să pornesc cu un nucleu, cu conducere, consiliu de coordonare, cu un personal de pornire de – să zicem – 10 – 15 angajaţi şi, mai departe, instituţia trebuie să facă paşii următori, adică să continue concursurile de angajare până în limita de 35 de angajaţi şi să aibă inventarul spaţiilor de depozitare (…) să aibă 17 – 18 protocoale de colaborare interinstituţională semnate cu toate instituţiile de profil şi aplicaţia informatică cu ajutorul căreia se gestionează bunurile indisponibilizate – deci toată această agendă de lucru este prevăzută pentru acest an’, a menţionat Baboi Stroe, cu prilejul unei conferinţe.
Referitor la sediul ANABI, el a menţionat că sunt variante în lucru şi încă nu s-a luat o decizie.
‘Practic trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se îmbogăţeşte din săvârşirea de infracţiuni, principiul ‘Crime does not pay’. Odată devenită operaţională, ANABI poate contribui la respectarea acestui principiu esenţial. Avem astfel şansa ca toate sumele rezultate sau cea mai mare parte a sumelor rezultate din infracţiuni, inclusiv imobilele confiscate, să fie reîntoarse în societate, în proiecte concrete, măsurabile, verificabile. Ne propunem deci ca fiecare leu rezultat şi recuperat din infracţiuni să se întoarcă în educaţie, sănătate, în proiecte sociale şi în măsuri de prevenire a formelor grave de criminalitate’, a afirmat secretarul de stat.
La rândul său, Lilian Ilie, şef serviciu Direcţia Executări Silite – Cazuri Speciale a ANAF, a menţionat că, printr-o hotărâre de guvern din 2015, s-a prevăzut înfiinţarea direcţiei pe care o reprezintă, precum şi a Serviciilor Executări Silite – Cazuri Speciale în cadrul Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice.
‘Noi nu funcţionăm decât de la începutul anului. (…) Pe linia recuperării creanţelor bugetare, prejudiciul provenit din infracţiuni în dosarul ICA s-au recuperat deja 5,388 milioane de lei, în dosarul Rafo II s-a recuperat suma de 25,7 milioane de lei, iar pe linia valorificării bunurilor confiscate în materie penală, în dosarul ICA au fost evacuate şi preluate, în scopul valorificării, trei dintre cele patru imobile confiscate, iar în dosarul Iancu sunt în curs de preluare 36 de apartamente situate în Bucureşti, unele dintre ele au fost preluate, nu am reuşit la toate, pentru că unele sunt ocupate abuziv, va trebui probabil să ne folosim de instituţia evacuării’, a explicat Lilian Ilie.