Agenția S&P Global avertizează că majorarea dobânzilor de referință va pune presiune pe ratingurile suverane
Potrivit unui nou raport publicat miercuri de analiştii S&P Global, Italia, o ţară cu o povară ridicată a datoriei externe, ar putea să se confrunte cu cea mai mare notă de plată cu datoria externă, ca procent din PIB, din ultimul deceniu fără ajutorul Băncii Centrale Europene. De asemenea, Ucraina, Brazilia, Egiptul, Ghana şi Ungaria sunt cele mai vulnerabile economii emergente.
„Creşterea dobânzilor pare a fi o provocare fiscală pentru o minoritate de economii dezvoltate şi pentru cel puţin şase din 19 economii emergente” susţin analiştii S&P, care au plecat de la ipoteza că costurile cu împrumuturile vor creşte cu aproximativ 300 de puncte de bază în următorii trei ani.
În luna aprilie, Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3, pentru datoria pe termen lung şi scurt în moneda locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă. Potrivit agenţiei de evaluare, angajamentul autorităţilor române faţă de reforme şi procesul de consolidare fiscală va continua să fie ancorat de angajamentele asumate în cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă şi procedurii de deficit excesiv care este în derulare.