Satelitul GOLIAT se află şi poate fi găsit în prezent pe o orbită circumterestră eliptică înclinată, cu următoarele caracteristici: perigeu – 302,3 km; apogeu – 1.456,3 km; înclinare – 69,5°; perioadă – 102,4 minute; semiaxa mare: 7.250,3 km.
VEZI AICI UNDE SE AFLĂ SATELITUL GOLIAT ÎN ACEST MOMENT
În perioada urmatoare injecţiei pe orbită, satelitul îşi stabilizează mişcarea, staţiile de sol efectuând procese de urmărire, anunţă ROSA.
În primele zile, satelitul a fost aproape permanent iluminat de Soare, peste câteva zile urmând o perioadă predominant de umbră, timp în care alimentarea electric va fi asigurată exclusiv de baterii.
ROSA transmite că în dimineata zilei de 18 februarie, la pasajul corespunzător orbitei numărul 68, satelitul a efectuat împreună cu staţia ROSA-ISS de la Măgurele o transmisie cu durata de 9 minute, timp în care au fost comunicaţi către sol parametri operaţionali termici, electrici şi software.
Satelitul GOLIAT a fost lansat pe 13 februarie 2012, la ora 12, ora României, de la Centrul Spaţial Guyana, cu racheta europeană VEGA, care a efectuat primul său zbor de calificare (VV01). Satelitul a fost lansat împreună cu sateliţii LARES şi ALMASAT ai Agenţiei Spaţiale Italiane (ASI) şi cu alţi sase nanosateliţi din Franţa, Italia, Spania, Polonia şi Ungaria.
Citeşte mai mult despre experimentele ştiinţifice realizate de nanosatelitul GOLIAT, aici: Premieră științifică: Satelitul românesc GOLIAT va realiza trei experimente în spațiu GALERIE FOTO