Agenție de pariuri: Una dintre cele mai populare alegeri ale micilor antreprenori români

O franciză nu este un business de sine stătător, pe care patronul îl poate conduce oricum dorește, ci trebuie să urmeze anumite standarde respectate de toată rețeaua.
Ion Dobreanu - mie, 08 mart. 2023, 09:27
Agenție de pariuri: Una dintre cele mai populare alegeri ale micilor antreprenori români

Pasionații de pariuri sportive cu spirit de antreprenori își pot deschide o afacere de tip franciză, așa cum este franciza Superbet. Astfel, ei beneficiază din start de notorietatea operatorului de jocuri de noroc cu care colaborează și nici nu trebuie să investească în publicitate.

În general, antreprenorul trebuie să dispună de un spațiu comercial care să aibă minim 15 – 20 de metri pătrați (unele branduri mai importante solicită un spațiu mai generos, de 40-50 de metri pătrați).

Obligațiile antreprenorului și cele ale operatorului

De asemenea, cel care dorește să aibă o activitate de tip franciză trebuie să mobileze spațiul respectiv, să îl doteze cu calculatoare, casă de marcat și monitoare, să asigure încheie contractele cu furnizorii de utilități. Spațiul trebuie vopsit în culorile operatorului, astfel încât clienții să recunoască brandul chiar fără să citească ce scrie la intrare. Uneori, și designul interior trebuie să fie la fel în toate sucursalele unei agenții de pariuri.

Tot antreprenorul are datoria de a angaja personal și de a plăti salariile, astfel că trebuie să își facă niște calcule foarte precise din start, pentru a ști câți oameni își permite să ia ca ajutoare. Obligațiile și beneficiile variază de la un operator la altul.

La rândul ei, casa de pariuri „mamă” poate achita o parte din taxe și va contribui cu softurile care asigură o ofertă sportivă unitară în toată rețeaua. Unii operatori contribuie chiar și cu monitoarele pe care pot fi urmărite meciuri în direct, cu PC-urile în care sunt introduse biletele și cu imprimantele pe care sunt printate acestea.

Cum se împart câștigurile

Și condițiile financiare oferite depind de la un operator la altul. De exemplu, este posibil ca antreprenorul să primească între 5 și 15% din încasări, biletele câștigătoare fiind plătite de casa de pariuri care oferă franciza. Într-o astfel de colaborare, antreprenorul are interes ca volumul pariurilor plasate în agenția sa să fie cât mai mare și nu stă stresat că biletele pariorilor vor fi câștigătoare.

O altă variantă de colaborare presupune ca antreprenorul să beneficieze doar de o parte din profit. Procentajul poarte fluctua de la 40% (antreprenorul) – 60% (operatorul) la 50-50 sau 60-40. În această situație, interesul celui care preia franciza este ca pariorii să aibă câștiguri cât mai puține și cât mai mici. Desigur, el nu poate influența balanța, întrucât nu își poate selecta clienții, astfel încât să îi calce pragul numai jucători nepricepuți.

Avantajele și dezavantajele deschiderii unei francize

Pentru cine vrea să fie în locul bookmaker-ului, deschiderea unei francize este activitatea ideală. Nu mulți au sute de mii de euro ca să plătească taxele de licență și să asigure garanția pentru a deschide o casă de pariuri proprie. Această afacere poate fi profitabilă în contextul în care în zonă nu există și alte agenții de pariuri stradale.

Sunt în avantaj și cei care colaborează cu un brand de top, însă casele de pariuri foarte cunoscute impun condiții mai stricte ca și locație și nu sunt foarte generoase cu partenerii de afaceri. Așadar, nu oricine poate să deschidă franciza unui brand cu mediatizare maximă.

Cel mai mare dezavantaj, care devine tot mai acut, este dezvoltarea continuă a pariurilor online. Chiar dacă într-un orășel sunt doar două-trei agenții de pariuri stradale, nu trebuie pierdut din vedere că orice parior are la acces la zeci de case de pariuri online care au oferte promoționale foarte atractive și oferte sportive foarte bogate.

Te-ar mai putea interesa și
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa în regim dual
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa ...
Romgaz, primul producător de gaze din România, controlat de stat, a scos la licitație lucrările de construcție la primul său parc fotovoltaic. O centrală fotovoltaică de 41 MWp, pe terenul......
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania maghiară de petrol și gaze MOL și-a exprimat oficial interesul pentru achiziționarea rafinăriei Lukoil de la ...
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut – CNIR
Drum de mare viteză București – Giurgiu: Pistă olimpică de canotaj va fi construită în locul gropilor de împrumut ...
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Federația Română de Canotaj în vederea realizării ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Start pentru construcția celui mai lung tunel, Poiana (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Start pentru construcția celui mai lung tunel, Poiana (Video)
A fost emisă Autorizația de Construire pentru tunelul Poiana, de pe Autostrada Sibiu - Pitești (A1). Este cel mai lung ...