Agenţiile de rating sfătuiesc Ungaria să ajungă la un acord cu FMI
Premierul ungar Viktor Orban a declarat marţi că Ungaria va putea să-şi finanţeze economia în 2013 şi fără un acord cu FMI. Simultan, guvernul ungar a demarat o companie în presă în care promite că nu va ceda la presiunile Fondului.
În schimb, directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch Ratings, Paul Rawkins, a avertizat că, dacă Ungaria nu va reuşi să ajungă la un acord cu FMI, Fitch Ratings va menţine o perspectivă negativă pentru ratingul de ţară. ‘Ungaria are vulnerabilităţi şi există foarte multă volatilitate pe piaţă şi de aceea ar fi mai bine plasaţi dacă ar avea un acord cu FMI’, a declarat Rawkins. Întrebat dacă Fitch va retrograda ratingul Ungariei, Rawkins a răspuns: ‘Cu siguranţă ar însemna că perspectiva va rămâne negativă. Îngrijorările nu ar viza doar rambursarea banilor FMI, este vorba şi de bani UE’.
La rândul său, analistul Standard & Poor’s, Frank Gill, a apreciat că un acord cu FMI ar stabiliza ratingul Ungariei. ‘Credem că, dacă ar avea un program cu FMI, acest lucru ar fi o ancoră pentru credibilitatea Ungariei. Acest lucru ar putea stabiliza ratingul’, a declarat Frank Gill.
În luna ianuarie a acestui an Fitch a retrogradat Ungaria la ‘BB plus’ (categoria junk) cu perspectivă negativă. De asemenea, S&P atribuie Ungariei cel mai înalt calificativ din categoria junk cu perspectivă negativă.
Ungaria a cerut încă din luna noiembrie a anului trecut un împrumut de tip preventiv între 15 şi 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, necesar pentru stabilizarea economiei ungare. Negocierile au fost blocate însă până în luna iulie a acestui an din cauza îngrijorărilor exprimate de Comisia Europeană şi FMI faţă de independenţa băncii centrale.
În acelaşi timp, Ungaria trebuie să ramburseze anul viitor echivalentul a 3,6 miliarde de euro către FMI din precedentul pachet de salvare acordat de creditorii internaţionali în 2008.