Agenţiile evită să ducă turiştii străini în Centrul Vechi din Capitală din cauza hoţilor de buzunar

Agenţiile evită să ducă grupurile de turişti străini în Centrul Vechi, atunci când acestea ajung în Bucureşti, din cauza hoţilor de buzunare, care profită de aglomeraţia de pe străzile înguste şi le fură turiştilor, în general persone în vârstă, portofelele şi camerele foto.
Economica.net - Dum, 16 sept. 2012, 10:54
Agenţiile evită să ducă turiştii străini în Centrul Vechi din Capitală din cauza hoţilor de buzunar

„Când vin turiştii străini în Bucureşti, îi ducem în tururi de oraş, care durează, în medie, cam patru ore. Palatul Parlamentului este o mare atracţie, Patriarhia, fostul palat regal, Arcul de Triumf, dar şi Muzeul Satului, unde se mai odihnesc, pentru că au şi ei o vârstă. Cam patru ore durează un tur al Bucureştiului”, a declarat agenţiei MEDIAFAX George Mărginean, proprietarul agenţiei Karpaten Turism, specializată în aducerea turiştilor străini în România.

El a spus că majoritatea turiştilor străini care ajung în România în excursii de grup sunt persoane de vârsta a treia.

„În Centrul Vechi nu-i ducem. Am avut foarte multe grupuri pe care le-am dus acolo şi s-au înregistrat foarte multe furturi. Sunt hoţi de buzunare care, cum văd turiştii străini, care sunt în general bătrânei, le fură portofelele, aparatele de fotografiat, cărţile de identitate, paşapoartele, şi avem dureri de cap. E foarte periculos şi evităm să-i ducem acolo. Dar nu doar la noi se întâmplă asta, pentru că şi în alte capitale sunt hoţi de buzunare”, a adăugat Mărginean.

Şi Mircea Vladu, directorul general al Prestige Tours, agenţie care aduce străini în România, confirmă că riscul de furt este mai ridicat în Centrul Vechi, din cauza străzilor înguste şi a aglomeraţiei.

„Se fură orice, de la portofele la camere foto. Noi le spunem turiştilor pe care îi ducem acolo să fie atenţi la genţi şi la buzunare. Este o zonă cu risc foarte ridicat de furt. Unii turişti vor, cu toate acestea, să meargă şi în Centrul Vechi, deşi un tur clasic de Bucureşti include Palatul Parlamentului, Muzeul Ţăranului Român, şi bulevardele principale – Calea Victoriei şi Magheru”, a mai spus el.

Vladu afirmă că cei mai mulţi turişti străini care ajung în Bucureşti sunt germani, britanici, americani şi austrieci, şi sunt, în general, persoane de vârsta a treia. Printre turiştii străini care au vizitat Capitala anul trecut s-a numărat şi o americancă de 101 ani.

„Centrul Vechi are, cu toate acestea, potenţial turistic, însă pe lângă baruri şi restaurante ar trebui să apară şi magazine de suveniruri. De asemenea, unele clădiri, aflate în paragină, ar trebui restaurate, iar pentru siguranţa turiştilor ar trebui mărit numărul de echipe de poliţie în zonă”, a adăugat directorul agenţiei de turism.

Simion Giurcă, şeful Biroului de Promovare Turistică a României în Austria, spune că acolo unde există un flux turistic consistent, indiferent despre care dintre destinaţiile turistice este vorba, nu vor întârzia să apară furturile şi prostituţia.

„Aceste fenomene sunt universale şi nu au vreo legătură cu anumite deprinderi, cărora noi, românii, avem tendinţa să le dăm o dimensiune naţională. Furturi din buzunare se practică pe scară mare în toate destinaţiile turistice urbane majore, de la Roma la Viena şi de la Paris la Barcelona. Acestea sunt considerate de turişti delicte minore şi nu influenţează, în general, decizia de a călători într-un astfel de loc. Turiştii trebuie informaţi despre acest risc. Centrul Vechi s-a dezvoltat ca un veritabil magnetic turistic, care dă Capitalei personalitate, şarm şi culoare. Prezenţa unor poliţişti care să patruleze prin zonă ar linişti turiştii şi ar descuraja, măcar parţial, hoţii”, a încheiat Giurcă.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...