Retailul modern face victime în alimentaţia tradiţională: scoasă din piaţa magazinelor, Agricola Bacău nu exclude să intre pe piaţa vinului

Agricola Bacău, cel mai mare exportator de carne de pui din România, a închis anul trecut toate magazinele pe care le deţinea pentru că nu erau profitabile. Preşedintele companiei, Grigore Horoi, nu excude intrarea pe noi pieţe conexe, precum cea a vinului.
Alina Stanciu - joi, 07 feb. 2019, 21:52
Retailul modern face victime în alimentaţia tradiţională: scoasă din piaţa magazinelor, Agricola Bacău nu exclude să intre pe piaţa vinului

Expansiunea agresivă a retailului modern a mai făcut o victimă din rândul antreprenorilor autohtoni care au ca principal business producţia alimentară. Agricola Bacău, unul dintre cei  mai mari producători de carne de pui din România şi cel mai mare exportator pe acest segment, a închis anul trecut toate cele aproximativ 30 de magazine proprii şi este în faza în care caută cumpărători pentru o parte dintre spaţiile eliberate.

Deja, de pe urma business-ului cu magazine ale grupului, compania a obţinut din vânzarea spaţiilor aproximativ 1 milion de euro. ” Magazinele nu îşi acopereau costurile. Era greu de făcut faţă, având în vedere competiţia cu lanţurile mari şi cu buticarii care nu fiscalizează. Erau în jur de 30 de magazine la începutul lui 2018, cu suprafeţe între 60 şi 100 de mp, iar acum a mai rămas un chioşc la sediul companiei pentru salariaţi”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Grigore Horoi, preşedintele Grupului.

Potrivit acestuia, business-ul generat de magazinele Agricola s-a diminuat treptat de la 40 de milioane de lei în 2008, la 28 de milioane de lei în 2017 şi 17 milioane de lei în 2018, an în care afacerea era în proces de restrângere. Unităţile Agricola funcţionau atât în spaţii proprii ale grupului cât şi în spaţii închiriate, astfel că anul trecut compania s-a ocupat şi de vânzarea s-au închirierea lor. „Am vândut deja aproximativ jumătate din spaţiile pe care le deţineam. Au mai rămas nevândute în jur de zece, din care aproximativ şase sunt închiriate. Sunt spaţii de 60-100 de mp şi unul singur de 400 de mp rămas gol. Pentru noi prima opţiune este vânzarea, dar am constatat că au şanse mai mari să se vândă dacă sunt deja închiriate. În decursul a doi ani suma obţinută din vânzarea spaţiilor a fost de aproximativ 1 milion de euro”, a explicat pentru ECONOMICA.NET oficialul Agricola. Potrivit acestuia, închiderea magazinelor a presupus concedierea a aproximativ 300 de oameni. O parte dintre ei au fost redistribuiţi în cadrul grupului de companii, mai spune Horoi.

Se gândesc la un nou business

Potrivit oficialului Agricola, exitul din afacerea cu magazine nu va însemna o scădere a rulajelor în 2019, managerul estimând un plus de peste 5% faţă de 2018 când grupul a raportat o cifră totală de afaceri de aproximativ 737,223 mil. lei, din care 463,7 milioane de lei (plus 15,5% faţă de 2017) au fost generaţi de Agricola International Bacăuîn condițiile creșterii semnificative a vânzărilor de pui cu creștere lentă. „Produsele (vândute în magazinele proprii n.red) au fost absorbite de celelalte canale, retailul modern şi export. Cel mai mult s-a dus pe piaţa de retail modernă.  Exporturile cresc proporţional cu creşterea cifrei de afaceri. „, a mai explicat Horoi care se gândeşte deja la noi oportunităţi. „În acest moment, focusul nostru este pe producţia din industria cărnii, dar nu excludem să intrăm într-o afacere asortată cu ceea ce facem noi. Ne gândim la industria vinului.”, a declarat Horoi pentru ECONOMICA.NET.

De altfel, Agricola este şi producător de lactate, având o unitate mică care se ocupă de creşterea vacilor şi procesarea laptelui aministrată prin compania Aibac care produce şi cereale.

În ceea ce priveşte planurile de investiţii, producătorul şi-a bugetat pentru anul acesta, la nivel de grup, investiţii de aproximativ 15 milioane de euro. Numai la  Europrod SA, compania din Grupul de firme Agricola ce comercializează  semipreparate şi produse tip ready-meal, investiţia va fi de aproximativ 5,5 milioane de euro pentru dublarea capacităţii de producţie. Compania a înregistrat în 2018 faţă de anul precedent vânzări mai mari cu cu 22%,în condițiile unei creșteri a volumelor comercializate de 12%.

Agricola Bacău este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România şi principalul exportator din această categorie, care în septembrie 2018 a împlinite 26 de ani de la înfiinţare.

Agricola deţine 18% din piaţa cărnii de pui, este lider cu 19% din piaţa de semipreparate şi produse de tip ready-meal, iar Salamul de Sibiu Agricola este lider în total segment Salam de Sibiu comercializat în România cu 50% cotă de piaţă, medie, în valoare (Nielsen).

Te-ar mai putea interesa și
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură situate în satul Botiza din Maramureș, este scoasă la vânzare. Ansamblul......
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții ...