Agricover IFN împrumută 70 de milioane lei de la Eximbank pentru acordarea de credite în agricultură
„Parteneriatul cu Agricover completează competenţele tehnice ale EximBank prin echipa mobilă de vânzări Agricover Credit IFN care deţine expertiza financiară în relaţia cu fermierii. Această colaborare ne permite o finanţare indirectă semnificativă a fermierilor locali în condiţii de maximă eficienţă. EximBank este capabilă să multiplice acest model de finanţare, care încurajează consolidarea agribusiness-ului românesc, şi în alte domenii de activitate pentru că, deşi suntem încă percepuţi ca banca exportatorilor, în acest moment portofoliul de produse ne permite să susţinem orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne”, a declarat Traian Halalai, preşedintele EximBank, citat într-un comunicat.
Grupul Agricover se plasează ca un integrator între fermieri şi industria alimentară, având peste 3.000 de clienţi fermieri – care deţin circa o cincime din totalul suprafeţelor arabile utilizate din România – şi peste 110 clienţi în industria procesatoare – de la morărit şi panificaţie, până la furaje şi industria cărnii.
„Agricover promovează un model de afaceri bazat pe managementul lanţului valoric producţie agricolă – trading – procesarea produselor agricole. În plus, prin Agricover Credit IFN, se susţine dezvoltarea fermierilor acordându-le acestora ceea ce ei au nevoie cel mai mult în acest moment – finanţarea capitalului de lucru şi de investiţii, asigurând astfel prin sinergiile de grup toţi factorii cheie pentru un ciclu agricol profitabil. Cu EximBank ca partener vom putea continua dezvoltarea de produse şi servicii financiare inovatoare, să oferim soluţii complete, integrate atât fermierilor, cât şi industriei alimentare”, a spus Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN.
Grupul intenţionează ca în perioada următoare să-şi extindă operaţiunile şi în afara României, prin dezvoltarea diviziei pe care o deţine deja în Bulgaria şi prin deschiderea altora noi în ţările vecine.
„Sperăm să extindem colaborarea cu Agricover, în special cu Agricover Credit IFN, şi în ceea ce priveşte planurile de internaţionalizare ale grupului – care ţinteşte să devină un jucător regional cu baza în România, mai ales că deţinem instrumente financiare speciale pentru derularea unui astfel de demers în condiţii de siguranţă sporită”, a mai spus preşedintele EximBank.
EximBank pune la dispoziţia agenţilor economici un portofoliu de produse axat pe trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare, care permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, inclusiv a celor care contribuie la atragerea de fonduri europene.
Pachetul de finanţare al băncii cuprinde atât credite standard pentru activitatea curentă sau pentru investiţii, cât şi produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobândă subvenţionată şi compensarea parţială a dobânzii.
Garanţiile de stat oferite de EximBank vin în sprijinul companiilor care au nevoie de credite, dar nu dispun de suficiente garanţii colaterale şi preiau o parte semnificativă a riscului de credit.
În ceea ce priveşte asigurările, EximBank acoperă riscurile comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale internaţionale sau în implementarea proiectelor de investiţii ale companiilor româneşti în străinătate.
Banca deţine o reţea de 12 unităţi în Bucureşti, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Craiova, Timişoara, Buzău, Oradea, Deva, Iaşi şi Sibiu, iar operatorii economici pot obţine informaţii suplimentare prin intermediul site-ului.