‘Chiar dacă atitudinea băncilor faţă de agriculturi si agricultură s-a mai îmbunătăţit în ultimul timp, graţie relaţiilor dintre Ministerul Agriculturii şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), aş vrea să le reamintesc că nu agricultura a falimentat bănci. Agricultorii s-au dovedit cei mai buni colaboratori ai celor care i-au finanţat. Pe de altă parte, investiţiile în agricultură s-au dovedit cel mai uşor şi mai rapid de recuperat. Pentru a facilita şi mai mult accesul la credite, am propus în mai multe rânduri înfiinţarea unei unei bănci agricole şi crearea creditului ipotecar. Nu este greu, trebuie doar să se vrea’, a declarat, joi, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor.
Fermierii au apreciat relaţia cu FGCR fără de care 80-90% din investiţiile majore din agricultură nu ar fi fost posibil de realizat.
‘Apreciem că în absenţa FGCR poate 80-90% din investiţiile majore din agricultură şi nu numai din acest sector n-ar fi fost posibil de realizat, mai ales în condiţiile în care băncile solicitau uneori peste 130% garanţii, inclusiv pentru pentru dobânzile aferente la credite’, a precizat Baciu.
Volumul creditelor acordate în agricultură a fost, în anul 2013, de 11 miliarde de lei, aproape 20% din această sumă fiind garantată de FGCR, potrivit datelor furnizate recent de FGCR.
‘Volumul creditelor acordate în agricultură, în anul 2013, a fost de 11 miliarde lei, iar aproape 20% din această sumă a fost garantată de noi. Poate nu este mult, dar este o etapă şi cred că, dacă noi vom fi suficient de eficienţi şi de transparenţi, vom putea să creştem acest nivel, pentru că seriozitatea unui garantor este să fie un partener loial şi cinstit în etapa negocierii unei convenţii.(…)’, a declarat Veronica Toncea, directorul general al FGCR, la mijlocul lunii aprilie.
În anul 2012, creditele acordate în agricultură au însumat 9,6 miliarde de lei.
La finele lunii februarie 2014 erau în sold 16.000 de beneficiari, cea mai mare pondere în portofoliu având-o CEC Bank, iar peste 2.000 de beneficiari ai PNDR şi-au putut realiza obiectivele de investiţii pe o expunere de aproape 700 de milioane de euro.
LAPAR organizează joi, la Bucureşti, Conferinţa Naţională a Agricultorilor, unde sunt prezenţi pentru 750 de participanţi din toate zonele ţării – membri reprezentativi ai LAPAR.