Conform unui comunicat al LAPAR, remis Agerpres, având în vedere situaţia critică existentă în sectorul agricol, situaţie recunoscută şi de către conducerea, reprezentanţii fermierilor au propus pentru sectorul vegetal subvenţii de 220 euro/ha cu un avans de 80% şi pentru sectorul zootehnic de 611 lei/ cap bovină, cu un avans de 90%.
Conducerea MADR a luat la cunoştinţă şi a promis că va veni cu un răspuns până pe data de 28 septembrie 2012.
La întâlnire, din partea MADR au participat ministrul Daniel Constantin şi secretarii de stat Daniel Botănoiu şi Achim Irimescu, iar din partea fermierilor Laurenţiu Baciu- preşedinte LAPAR, împreună cu Consiliul Director, Costel Caras, preşedinte Holstein.Ro şi Claudiu Franc.
Ce spune APIA
Într-un comunicat de presă, Agenţia de plăţi şi Intervenţie în Agricultură a afirmat că valoarea plăţilor directe pe suprafaţă, pentru anul 2012, se stabileşte prin act normativ, în luna octombrie a acestui an.
Agenţia arată că, în perioada 2007 – august 2012, a înregistrat un procent mediu de absorbţie per campanie de 98,5% din suma totală alocată pentru Schema de plată unică pe suprafaţă SAPS, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), plăţile efectuate în această perioadă fiind în valoare totală de 3,16 miliarde euro.
În ceea ce priveşte plăţile efectuate pentru măsurile prevăzute în Axa II din PNDR 2007 – 2013, în perioada 2007 – august 2012, APIA a efectuat plăţi către fermieri în sumă de 1,33 miliarde euro, din plafonul alocat României, de 2,097 miliarde euro.
Totodată, România a plătit către fermieri, prin APIA, 8 miliarde lei sprijin financiar în cadrul schemelor finanţate din Bugetul Naţional.