Aproximativ două luni mai au la dispoziție agricultorii care vor să acceseze granturi garantate de stat prin care să-și finanțeze proiectele de investiții cât și pentru acoperirea necesarului de capital de lucru pentru consolidarea și extinderea afacerilor acestora, adaptarea la cerințele actuale de climă și digitalizare etc.
Așa că, cei care își doresc împrumuturi cu dobânzi subvenționate și garantate de stat ar trebui să se grăbească să-și întocmească dosarele de solicitare a finanțării. Termenul la care se termină programul este data de 30 iunie 2024, de aceea depunerea dosarelor la bancă trebuie realizată în cât mai scurt timp.
Cererile pot fi îndreptate către sucursalele CEC Bank din întreaga țară. Prin acestea se pot solicita împrumuturi de 5-10 milioane de lei (în funcție de destinația creditului) pe o perioadă de trei până la șase ani. Împrumuturile sunt acordate prin RURAL PLUS, componentă a programului guvernamental IMM PLUS.
Caracteristicile creditului
Prin acest Program guvernamental, beneficiarii pot accesa finanțări garantate până la 90% cu garanții de stat, emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural.
Durata maximă de finanțare este de până la 72 de luni în cazul creditelor de investiții, respectiv 36 de luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru, iar valoarea maximă nu poate depăși 5.000.000 de lei, în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru, respectiv 10.000.000 de lei pentru creditele de investiții. Valoarea cumulată a finanțărilor care pot fi acordate nu poate depăși 10.000.000 de lei. Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii, valoarea maximă cumulată a finanțărilor care pot fi acordate nu poate depăși 5.000.000 de lei.
Ajutorul de stat sub formă de grant, de care beneficiază antreprenorii în cadrul componentei RURAL Plus, acoperă dobânda pe o perioadă de 12 luni de la acordarea creditului precum și comisioanele de garantare pe toată perioada de valabilitate a garanției.
Valoarea ajutorului de stat, constând în cumulul dintre valoarea garanției de stat și valoarea grantului, nu poate depăși 2,25 de milioane de euro pe companie din sectorul industriei alimentare, 335.000 de euro pentru cele din sectorul pescuitului și al acvaculturii și 280.000 de euro pentru fiecare firmă din domeniul producției primare de produse agricole.
Pentru creditul de investiții, dobânda este ROBOR 3M + 1,50% iar pentru finanțarea activității curente ROBOR 3M + 1,90%. Comisioanele de analiză dosar, de acordare, de gestiune și de rambursare anticipată sunt toate zero.
Un alt tip de împrumut avantajos la care pot apela agricultorii este Creditul Fermierul, schemă de ajutor de stat lansată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care fermierii pot beneficia de granturi pentru subvenționarea dobânzilor la credite. Și acesta este acordat de CEC Bank.
Perioada de creditare este de maxim 60 de luni iar beneficiarii acestui Program sunt persoanele juridice, în calitate de fermieri, care desfășoară activități în domeniul agricol vegetal/zootehnic prin Codurile CAEN 011 – 015, care cuprind cultivarea plantelor nepermanente, a plantelor din culturi permanente, a plantelor pentru înmulțire, creșterea animalelor și activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor).
Destinația creditului este pentru finanțarea activității curente în domeniul agricol, cu excepția activităților de comerț. Valoarea facilității de credit se stabilește și va fi corelată cu necesarul de capital de lucru al firmei și în funcție de cifra de afaceri/valoarea încasărilor (în cazul PFA/IF/II).
Dobânda este standard: ROBOR 3M + 1,95 p.p. Rata dobânzii prevăzută se suportă astfel: valoarea reprezentând ROBOR la trei luni – de către bugetul de stat, prin bugetul MADR (în limita ajutorului maxim de 280.000 de euro/beneficiar prevăzut de Cadrul temporar Ucraina); valoarea reprezentând marja (de maximum 1,95% pe an) – de către beneficiarul creditului.
Conform convenției de implementare încheiată între Bancă și FGCR, pentru beneficiarii eligibili se va estima partea din rata dobânzii reprezentând valoarea ROBOR la trei luni, care reprezintă ajutorul de stat. Acesta se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor din Cadrul temporar Ucraina, fără a depăși echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.
Agricultura a avut cea mai mare creștere în portofoliul CEC Bank, fiind al doilea domeniu finanțat de către bancă, soldul creditelor și angajamentelor de finanțare a crescut până la 5,1 miliarde de lei (+ 26% față de decembrie 2022).
CEC Bank a lansat, în premieră în sectorul bancar, facilitatea APIA Optim 5x pentru sectorul vegetal și animal, consolidând astfel sprijinul acordat companiilor, în linie cu strategia sa de afaceri.
De asemenea, CEC Bank a completat oferta de creditare dedicată domeniului agricol cu un nou produs – Fast Track, prin care se asigură o finanțare rapidă pentru capital de lucru și investiții.
FGCR acordă garanții în cadrul schemei de ajutor de stat IMM PLUS, asociate componentelor Rural Plus pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie şi a întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii, sectorului alimentar și comerțului cu produse agricole, piscicole și alimentare, cu excepția tutunului și a băuturilor alcoolice, prin acordarea de facilităţi de garantare de către stat și granturi în mod transparent şi nediscriminatoriu pentru creditele acordate de către instituţiile de credit în contextul crizei economice generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Categoriile de beneficiari, criteriile de eligibilitate, valorile finanțărilor și ale granturilor de care se poate beneficia în cadrul componentei RURAL PLUS precum și etapele care trebuie parcurse pentru obținerea garanției pot fi consultate AICI. Lista documentelor necesare analizei solicitarii de garantare pentru componenta RURAL PLUS poate fi consultată AICI.