În prezent, băncile partenere sunt: CEC Bank, Banca Comercială Carpatica, Banca Transilvania, Eximbank, Unicredit Ţiriac Bank, OTP Bank şi Piraeus Bank, scrie Agerpres.
FNGCIMM anunţă că va continua astfel procesul de semnare a convenţiilor tripartite cu APIA şi băncile partenere.
Unicredit Ţiriac Bank, OTP Bank şi Piraeus Bank s-au alăturat băncilor care vor acorda credite pentru finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii măsurii 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – păsări, aferente sesiunii II – anul I de angajament şi sesiunii I – anul III de angajament.
Potrivit acestor convenţii, clienţii băncilor semnatare pot beneficia de garantarea creditelor de către FNGCIMM, în procent de maxim 80% din valoarea creditului.
‘Beneficiarii, IMM-uri definite conform legii, trebuie să se încadreze în criteriile de eligibilitate ale finanţatorului, să deţină adeverinţele emise de APIA, să nu se afle în dificultate financiară în sensul prevederilor Comunicării Comisiei Europene privind orientările comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor în dificultate şi să nu beneficieze de garanţii de la alte Fonduri de garantare pentru finanţarea accesată’, se arată în comunicat.
FNGCIMM precizează că, pentru obţinerea garanţiei, beneficiarii vor depune la banca finanţatoare documentaţia de credit, iar garanţia va fi acordată, la solicitarea băncii, după analiza acestei documentaţii. Comisionul de garantare se plăteşte o singură dată şi va fi stabilit pe baza ratingului atribuit de instituţia finanţatoare, în funcţie de suma efectiv garantată.
FNGCIMM este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.