Agroland Agribusiness raportează venituri de 44,4 milioane de lei, în scădere cu 4%, pentru primele nouă luni din 2024

Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, raportează venituri din exploatare de 44,4 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, informează societatea prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Economica.net - mie, 27 nov. 2024, 17:54
Agroland Agribusiness raportează venituri de 44,4 milioane de lei, în scădere cu 4%, pentru primele nouă luni din 2024

În același timp, EBITDA s-a ridicat la valoarea de 2,9 milioane de lei, o majorare cu 2% față de primele nouă luni din 2023, iar profitul net a avut valoarea de 1,5 milioane de lei, un avans de 13%.

„Primele nouă luni ale anului 2024 au fost dificile pentru agricultura din România, fiind marcate de provocări fără precedent care au afectat întreg sectorul agribusiness, de la fermieri până la producătorii de inputuri. Condițiile meteorologice extreme, inclusiv cea mai severă secetă din ultimii 10 ani, au compromis semnificativ producția agricolă. Peste 80% din suprafața țării a fost catalogată drept situație critică, iar culturile de floarea-soarelui și porumb din sudul și estul țării au fost afectate integral pe terenurile neirigate, în timp ce suprafețele irigate au suferit ca urmare a arșiței. Impactul acestor condiții s-a reflectat direct asupra fermierilor, mulți dintre aceștia ajungând în incapacitate de plată din cauza producțiilor mici și a lipsei de lichidități. De asemenea, numărul insolvențelor în rândul fermierilor este de două ori mai mare decât într-un an agricol normal, subliniind gravitatea situației. În ciuda acestor provocări, compania noastră și-a menținut stabilitatea operațională și financiară, demonstrând capacitatea noastră de adaptare și reziliența într-un context economic și climatic dificil”, a declarat Florin Radu (foto), director general al Agroland Agribusiness.

În ceea ce privește împărțirea veniturilor Agroland Agribusiness pe categorii, în primele nouă luni din 2024, cea mai mare pondere în cifra de afaceri a avut-o vânzarea de pesticide, care a generat venituri de 13,7 milioane de lei, în creștere cu 1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Activitatea de trading de cereale a înregistrat vânzări de 13,6 milioane de lei, în scădere cu 23%, ca urmare a micșorării producției agricole din acest an.

Categoria fertilizanți a înregistrat vânzări de 12,4 milioane de lei, în creștere cu 7% comparativ cu perioada similară din 2023. Semințele input au generat venituri în valoare de 9,8 milioane de lei, o majorare cu 9% față de primele nouă luni ale anului anterior, datorită vânzării cerealelor de genetică proprie, lansate de companie în cursul acestui an. Veniturile din vânzarea de combustibil input a crescut cu 24%, ajungând la 370.000 de lei.

Recent, Agroland Agribusiness a anunțat achiziția unei stații de condiționare a semințelor și cerealelor în localitatea Șimian, județul Mehedinți. Aceasta este situată pe un teren cu o suprafață totală de 8.257 mp și constă în silozuri pentru cereale, împreună cu depozite pentru fertilizanți și combustibil, precum și alte facilități.

„Având în vedere evoluția nefavorabilă a sectorului agricol din România, cu producția redusă care a avut un impact semnificativ asupra activității de trading de cereale și cu dificultatea financiară cu care se confruntă mulți fermieri, ceea a pus presiune asupra capacității lor de a achiziționa inputuri, suntem nevoiți să revizuim bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2024. Astfel, estimăm că vom încheia acest an cu o cifră de afaceri de 62,3 milioane de lei și un profit net de 1,9 milioane de lei. Privind în perspectivă, avem încredere că, prin diversificarea portofoliului de produse și investiții strategice, ne vom consolida poziția pe piață. Credem că succesul nostru este strâns legat de reușita partenerilor noștri, iar acest lucru ne motivează să căutăm mereu soluții care să aducă valoare adăugată activităților agricole. Prin optimizarea operațiunilor, investiții în tehnologie și colaborări sustenabile, rămânem angajați să oferim sprijin concret fermierilor, chiar și în cele mai dificile condiții”, a adăugat Florin Radu.

Acțiunile Agroland Agribusiness sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 15 iunie 2021 și se tranzacționează sub simbolul AAB.

Despre Agroland Agribusiness

Agroland Agribusiness este o companie antreprenorială românească, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură. Compania activează în acest moment în zona de Sud a țării, respectiv în județele Dolj, Olt, Mehedinți, Argeș, Teleorman, Vâlcea, Gorj, Dâmbovița, Ilfov, Ialomița, Giurgiu, Călărași, Tulcea, Constanța, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Principalele inputuri agricole comercializate de Agroland Agribusiness sunt fertilizanții, pesticidele, semințele și combustibilii, astfel, compania comercializează întregul set de inputuri necesare fermierilor. În plan secundar, Agroland Agribusiness este implicată și în trading-ul cu cereale, activitate prin care achiziționează cereale de la fermieri și le valorifică către traderii mari care operează doar în puncte fixe sau doar în porturi. Astfel, Agroland Agribusiness operează ca un furnizor pentru fermieri, atât prin inputurile pe care le comercializează, dar și ca potențial cumpărător al culturilor fermierilor.

Te-ar mai putea interesa și
Croația a atras peste 21 de milioane de turiști în 2024
Croația a atras peste 21 de milioane de turiști în 2024
Croaţia a înregistrat în 2024 o creştere de 4% a sosirilor de turişti, până la 21,3 milioane, precum şi o creştere de 1% a înnoptărilor, până la 108,7 milioane, a anunţat vineri......
AROBS a încheiat două contracte de Market Maker cu Raiffeisen și InterCapital Securities
AROBS a încheiat două contracte de Market Maker cu Raiffeisen și InterCapital Securities
Conducerea AROBS Transilvania Software S.A. a informat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că a semnat ...
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna: În momentul de față nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna: În momentul de față nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat vineri că nu vrea să crească taxele și impozitele în acest an, în ...
Un nou sistem de rachete Patriot pentru România. Pentagonul a acordat contractul de înlocuire a sistemului donat Ucrainei. Termenul contractului este 2029
Un nou sistem de rachete Patriot pentru România. Pentagonul a acordat contractul de înlocuire a sistemului donat Ucrainei. ...
Departamentul Apărării din Statele Unite a alocat un contract de 946 de milioane de dolari companiei de armament Raytheon ...