Agroland continuă expansiuea lanțului de magazine și se pregătește să atace piața HoReCa și alimentară internă și de export cu ouă lichide

Agroland Business System, compania fondată de antreprenorul Horia Cardoș care operează cel mai mare lanț de magazine specializate în vânzarea de produse pentru grădină, fermă și animale de companie și care produce ouă și pui de o zi și-a bugetat pentru 2023 o majorare a profitului net cu 237% față de 2022, pe fondul unor vânzări cu 17% mai mari. Compania vrea să își extindă lanțul de magazine cu 14 unități, dintre care 4 de dimensiuni mari, sub brandul Mega, și testează și un format intermediar. În plus, compania are în plan investiții în energie verde și va demara producția de ouă lichide care ar putea ajunge inclusiv în restaurantele și la procesatorii din Vestul Europei.
Alina Stanciu - joi, 30 mart. 2023, 16:26
Agroland continuă expansiuea lanțului de magazine și se pregătește să atace piața HoReCa și alimentară internă și de export cu ouă lichide

Agroland Business System (BVB: AG), grup antreprenorial românesc cu activități în retail și producția de alimente și care deține o rețea de aproximativ 250 de magazine specializate în vânzarea de produse pentru grădină, fermă și animale de companie, vizează pentru anul 2023, la nivel consolidat, vânzări nete în valoare de 329,7 milioane de lei, o creștere de 17% față de rezultatul obținut în 2022, și un profit net de 11,1 milioane de lei, o majorare de 237% în comparație cu cel înregistrat în anul precedent.

Pentru a-și atinge țintele, Agroland vizează, printre altele, extinderea lanțului de magazine cu patru noi unități de mari dimensiuni Agroland Mega și 10 noi magazine tradiționale Agroland. Dintre cele 10 vor fi și unele unități de format nou – cu suprafețe de 200-250 de mp și aproximativ 2.000 de SKU, adresate orașelor mai mici.

Cât despre unitățile Mega, gama de produse pe care le va găsi în aceste magazine se va tripla, mai anunță compania, al cărui concept presupune suprafețe de peste 400 mp și oferte pentru pasionații de grădinărit, creșterea animalelor de companie sau de expoziție. Cele patru magazine noi ar trebui să aducă companiei, conform bugetului estimat pentru 2023, o creștere cu 50% a cifrei de afaceri în comparație cu cea obținută de acestea în 2022, an în care și-a atins obiectivul de a dubla cifra de afaceri a magazinelor MEGA comparativ cu 2021. 

Ouăle de la Mihăilești ajung la export

În zona producției, compania nu și-a bugetat investiții majore, ceea ce va putea determina o reechilibrare a nivelului de îndatorare. Compania a realizat însă investiții în 2022, în cadrul Avicola Mihăilești. Astfel, în decembrie 2022, numărul de găini în producție a crescut de la 125.000 la 180.000, iar în februarie 2023, capacitatea a ajuns la 205.000. În acest context, capacitatea de producție a ouălor a Avicola Mihăilești a crescut de la 3,2 milioane de ouă la 5 milioane de ouă pe lună.

Ouăle Agroland sunt comerializate sub mărcile private ale retailerilor Lidl , Mega Image și Penny, dar ajung și la export, pentru industria alimentara din Uniunea Europeana de unde se obțin prețuri mai ridicate. În jur de 20% din producția Agroland ajunge în state din vestul Europei.

În ceea ce privește producția puilor de o zi, care se realizează tot în cadrul platformei Avicola Mihăilești, aceasta a crescut ajungându-se la peste 250.000 de păsări crescute, majoritatea fiind păsări tinere, găini ouătoare și păsări de reproducție. Compania a  renunțat astfel  la importurile de pui din Italia și Ungaria, și se va concentra pe producția de pui de o zi la nivel local, pe care îi comercializează în magazinele din cadrul rețelei.

„După un 2022 plin de provocări pentru compania noastră, ne așteptăm ca 2023 să reprezinte un an de stabilizare. În ciuda creșterii cheltuielilor și a presiunii pe marjele produselor, în 2022 am realizat mai multe investiții la nivelul tuturor liniilor de business, cu scopul de a consolida modelul nostru de afaceri integrat și de a reechilibra structura veniturilor pe parcursul unui an. Aceste proiecte, incluzând fabricile de furaje din Caransebeș și Ișalnița, creșterea capacității de producție a Avicola Mihăilești, precum și producția de ouă lichide tot la Mihăilești, care au fost operaționalizate în prima parte a anului 2023, vor produce venituri însemnate, ceea ce va avea un impact semnificativ asupra marjelor. Pentru acest an nu avem bugetate investiții majore, dar, la fel ca în trecut, vom profita de fiecare oportunitate care va apărea, astfel încât să generăm valoare adăugată clienților și investitorilor Agroland. În ceea ce privește veniturile și cheltuielile pentru 2023, estimările noastre sunt prudente și au în vedere atenuarea creșterilor de prețuri, care să ofere o predictibilitate mai mare pe parcursul acestui an”, a declarat Horia Cardoș, fondator și CEO al Agroland Business System.

Din informațiile furnizate Economica de Horia Cardoș, producția de ouă lichide va demara în perioada următoare fiind destinată atât pieței interne cât și exporturilor în statele din vestul Europei.

În ceea ce privește Agroland Agribusiness, subsidiara Agroland Business System specializată în vânzarea de inputuri agricole, aceasta estimează pentru 2023 vânzări nete în valoare de 81,8 milioane de lei, în creștere cu 29% în comparație cu anul 2022, și un profit net de 3,2 milioane de lei, 36% față de anul anterior.

„Anul trecut a reprezentat pentru noi trecerea la un nivel superior, manifestată prin creșterea organică și diversificarea surselor de venit tradiționale, toate acestea în ciuda unui context dificil, în care am gestionat situații cu care nu ne mai confruntasem până la acel moment. Pentru 2023, ne propunem menținerea trendului ascendent al rezultatelor noastre, prin dezvoltarea în continuare a liniei de produse proprii, astfel încât să le putem oferi clienților alternative calitative la opțiunile existente deja pe piață pentru a crește gradul de fidelizare. De asemenea, intenționăm să ne mărim echipele departamentelor de Vânzări și Trading, prin atragerea de profesioniști care să continue dezvoltarea companiei. Rămânem dedicați principiilor noastre de a oferi clienților consultanță pe toate liniile de business, astfel încât să le furnizăm produse de calitate la prețuri competitive”, a afirmat Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness.

Investiții în energia verde

În prezent, compania are montate panouri fotovoltaice cu o capacitate de 300kW, dintre care 200 kW la Avicola Mihăilești și câte 50 kW la Agroland MEGA Afumați și Agroland MEGA Bolintin Vale. Obiectivul pe termen mediu în această direcție este ca toate liniile de business ale Agroland să își reducă semnificativ amprenta de carbon prin utilizarea surselor proprii de energie verde.

Mai exact, producătrul vizează un proiect de 1,2 MW din panouri solare la Mihăilești, unde există 5 hectare de acoperițuri.

Agroland Business System a înregistrat în 2022 venituri consolidate de 305,1 milioane de lei, o creștere cu 31% față de 2021, și un profit net de 3,3 milioane de lei, o scădere de 62% comparativ cu anul anterior. La nivelul Agroland Agribusiness, veniturile din exploatare s-au ridicat în 2022 la 63,5 milioane de lei, o majorare cu 97%, în timp ce rezultatul net a fost de 2,3 milioane de lei, în creștere cu 4% față de anul 2021.

Agroland Business System este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 1 martie 2021 și se tranzacționează sub simbolul AG, având o capitalizare de piață de 102 milioane de lei. De asemenea, acțiunile Agroland Agribusiness sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 15 iunie 2021 și se tranzacționează sub simbolul AAB. În prezent, compania are o capitalizare de piață de 30 milioane de lei.

Agroland Business System a fost fondată în anul 2009 la Timișoara de către antreprenorul Horia Cardoș și astăzi operează o rețea de aproximativ 250 de magazine specializate în vânzarea de produse pentru grădină, fermă și animale de companie. De asemenea, compania deține și platforma Avicola Mihăilești, unde produce ouă de consum și pui de o zi. Această platformă este formată din șase ferme aflate pe o suprafață de 30 de hectare în județul Giurgiu. 

Agroland Agribusiness este specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură. Compania activează în acest moment în zona de Sud a țării, respectiv în județele Dolj, Olt, Mehedinți, Argeș, Teleorman, Vâlcea, Gorj, Dâmbovița, Ilfov, Ialomița, Călărași, Tulcea, Brăila și Constanța. Principalele inputuri agricole comercializate de Agroland Agribusiness sunt fertilizanții, pesticidele, semințele și combustibilii, astfel, compania comercializează întregul set de inputuri necesare fermierilor. În plan secundar, Agroland Agribusiness este implicată și în trading-ul cu cereale, activitate prin care achiziționează cereale de la fermieri și le valorifică către traderii mari care operează doar în puncte fixe sau doar în porturi.

Te-ar mai putea interesa și
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului Comerțului care a fost lansat în august. Dacă în luna......
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții ...
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informaţii şi documente unei anchete comune privitoare la două cabluri submarine secţionate din Marea ...