Din culisele unui producător de lactate, reprezentativ pentru industrie. Agroserv Măriuța reintră pe pierderi sub presiunea costurilor în creștere și a consumului descendent

Producătorul de lactate Agroserv Măriuața, deținătorul brandului Lăptăria cu Caimac, raportează, în prima jumătate a anului, o cifră de afaceri de 29,5 de milioane de lei, în creștere cu 15% față de perioada similară a anului trecut. Compania intră însă din nou pe pierderi, înregistrând un minus de 1,4 milioane de lei, pe fondul inflației și creșterea prețurilor la energie care au condus la majorarea cheltuielilor din exploatare. Compania spune că vânzările de lapte sunt în scădere.
Alina Stanciu - lun, 12 sept. 2022, 12:34
Din culisele unui producător de lactate, reprezentativ pentru industrie. Agroserv Măriuța reintră pe pierderi sub presiunea costurilor în creștere și a consumului descendent

Are producție integrată cu fermă vegetală pe 3.000 de hectare, fermă zootehnică cu 2.600 de animale și o fabrică ce produce momentan peste 20 de tipuri de lactate, la care se vor adăuga și altele având în vedere că, din februarie 2022, compania a deschis nouă unitate de producție cu linii de producție de brânzeturi și unt. În plus, Agroserv Măriuța vinde în peste 2.300 de puncte, mari magazine fizice și online, lanțuri independende, băcănii și HoReCA, iar în curând va avea acces la 150 de rețele mari de retail, printr-un parteneriat cu Markant AG, cel mai mare intermediar european de servicii între marile lanțuri de retail și producătorii de alimente.

Toate par ingredientele unui business profitabil, dar momentan nu sunt.

Agroserv Măriuța a revenit, în primul semestru al acestui an, pe pierderi, raportând un minus net de 1,4 milioane de lei, pe fondul provocărilor întâmpinate, precum inflația și creșterea prețurilor la energie care au condus la majorarea cheltuielilor din exploatare. Aceasta în condițiile în care,  compania a închis S1 2021 cu un profit net de 0,6 milioane de lei și 2021 cu un profit net de 1,7 milioane de lei, față de pierderi de 6,2 milioane de lei înregistrată la nivelul anului 2020.

În schimb, în primul semestru al anului, cifra de afaceri a ajuns la 29,5 milioane de lei, în creștere cu 15%.

Iată ce s-a întâmplat.

Cheltuieli cu 16% mai mari

Potrivit raportului financiar pulicat în Bursă, în primele șase luni din 2022, compania a avut veniturile din exploatare de 52 milioane de lei, cu  10% mai mari comparativ cu prima jumătate a anului trecut. Însă, cheltuielile din exploatare au crescut și mai mult, ajungând la 51,3 milioane de lei, cu 16% mai mari față de prima jumătate a anului 2021.

Cheltuielile cu materiile prime și materialele consumabile au crescut cu 27%, până la 30,8 milioane de lei, inclusiv din cauza majorării prețurilor la energie, și combustibil.

În plus, compania a plătit cu 3% mai mult pe salarii, respectiv 6,3 milioane de lei, deși numărul mediu de angajați a scăzut de la 218 angajați cu normă întreagă la 30 iunie 2021, la 210 salariați la 30 iunie 2022. Creșterea acestor cheltuieli a fost determinată de majorarea salariilor de către companie, de majorarea salariului minim pe economie, dar și de creșterea impusă pentru domeniul agriculturii, din luna iunie a acestui an, de când angajaţii din agricultură şi industria alimentară au un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată de minimum 3.000 lei lunar.

„Am înregistrat creșteri de prețuri pentru toate inputurile fabricii și fermei. Printre produsele cu cele mai semnificative creșteri se numără: îngrășăminte, ambalaje de sticlă, carton și hârtie și piese de schimb. Cele mai mari scumpiri au fost la îngrășăminte, unde am avut produse mai scumpe chiar și cu 300%. Acestea au fost urmate de scumpirile la nivel de combustibil, care au impact atât asupra lucrărilor agricole, cât și asupra costului de transport al inputurilor și costului de transport al recoltei. De asemenea, au fost înregistrate creșteri de prețuri și la produse de anti-dăunători: ierbicide, pesticide. Creșterea prețurilor la combustibil a însemnat creșterea tarifelor de transport a tuturor operatorilor logistici pentru aprovizionarea cu materii prime, ambalaje, pentru lucrările agricole, dar și pentru transportul produselor finite și pentru echipa de vânzări”, a explicat managementul Agroserv.

Potrivit conducerii, compania menține însă previziunile pentru 2022, managementul fiind optimist că începutul sezonului de toamnă fără restricții, cu prezență fizică la școală, coroborat cu un portofoliu extins de produse, va conduce la vânzări bune în restul anului și, ca urmare, va determina recuperarea pierderii din primul semestru al anului. Compania a bugetat o cifră de afaceri totală de 94 de milioane de lei și un profit net de 2,7 milioane de lei.

„Anul 2022 este unul foarte dificil pe toate planurile afacerii noastre din cauza mai multor provocări cu impact semnificativ asupra activității pe care o desfășurăm, precum războiul din Ucraina, inflația, creșterea prețurilor la energie și combustibil, dar și lipsa precipitațiilor. Toate aceste elemente au generat un impact direct asupra tuturor jucătorilor din piață, în special o scădere a vânzărilor de lactate, precum și creșteri de prețuri pentru toate inputurile fabricii și fermei. Totuși, privim cu optimism a doua jumătate a anului datorită eliminării restricțiilor legate de pandemie, coroborate cu revenirea la birou și la școală în format fizic, ceea ce va contribui la creșterea cererii pentru produsele noastre, inclusiv cele lansate anul acesta,” a declarat Mădălina Cocan, Director General, Lăptăria cu Caimac.â

Prețul de la raft a crescut și va crește etapizat. Românii și-au redus consumul

Afectată de costuri mai mari pe mai multe paliere, Agroserv Măriuța spune că a putut transfera cheltuielile în preț doar în mică măsură. Presiunea retailerilor în negocierile privind prețul cu care aceștia cumpără marfa de la producători este mare, iar consumul este în scădere.

„Transferarea acestor creșteri la raft este dificilă prin prisma faptului că retailerii și-au manifestat public intenția de a nu transfera inflația la consumator, astfel că eventualele creșteri de prețuri, chiar și în procente mult mai mici decât inflația declarată în iunie 2022, au fost cu greu acceptate. În plus, trebuie anticipat inclusiv intern echilibrul dintre creșterea prețului pentru recuperarea creșterilor de costuri, pe de o parte, iar pe de altă parte, evoluția volumelor vândute. Astfel, orice brand de bunuri de larg consum nu poate transfera costurile direct către consumator printr-o singură creștere de preț, ci mai degrabă trebuie să o facă etapizat, pe perioade mai mari de timp, pentru a nu pierde clienți”, transmite compania.

Din datele acesteia, incertitudinile legate de pandemie și conflictul din Ucraina au generat o scădere în volum a vânzărilor de produse lactate.

„Deși din punct de vedere valoric a fost înregistrată o creștere prin implementarea unor măriri de preț, asupra volumului a existat un impact, în special în ceea ce privește laptele, categoria de produs cea mai sensibilă la preț și condiții economice”.

În schimb, brânzeturile, smântâna și untul au avut o evoluție bună, tendință care a continuat și după încheierea perioadei de raportare, în lunile iulie și august.

„Rezultatul operațional al companiei a scăzut cu 77%, până la 714 mii de lei, pe fondul creșterii rapide a costurilor, determinată de inflație și imposibilitatea transpunerii tuturor costurilor către clientul final în perioada analizată”, mai anunță comăania în raportul sîu financiar.

„Unul dintre principalele aspecte pozitive înregistrate în primul semestru a fost faptul că brânzeturile au avut o evoluție bună, tendință care a continuat și după încheierea perioadei de raportare, în lunile iulie și august. În plus, untul a fost bine primit în piață și vânzările din lunile de vară sunt peste așteptări. În lunile șapte și opt am înregistrat vânzări încurajatoare, un semn pozitiv având în vedere că perioada de vară coincide cu o scădere a vânzărilor de produse lactate, la care se adaugă și inflația încă ridicată. Prin urmare, faptul că nu am pierdut clienți și am înregistrat o evoluție pozitivă ne oferă încredere pentru toamnă, sezonul principal al lactatelor. De asemenea, precipitațiile și stabilizarea prețurilor înregistrate în ultima lună ne oferă perspective pozitive pentru perioada următoare,” a adăugat Mădălina Cocan.

Producții cu 25% mai mici la porumb și cu 30% la grâu și rapiță. Veniturile obținute sunt însă mai mari

Fiind un business integrat, care include producție vegetală, Agroserv Măriuța a avut scăderi ale producției realizate și din cauza secetei, mai ales în campania de primăvară. Din estimările producătorului , lipsa precipitațiilor a redus producția agricolă cu 30% la grâu și rapiță.  Cel mai probabil, și la porumb producția va fi mai mică cu 25%.

Compania estimează însă că va  asigura în totalitate din producția proprie, necesarul de siloz de porumb pentru furajele animalelor.

În ceea ce privește veniturile, din activitatea vegetală s-au realizat 3,6 milioane de lei în primele șase luni din 2022 ( vs 1,2 milioane de lei în S1 2021), în urma cultivării unei suprafețe de aproape 2.600 ha.

Până la finalul lunii iunie 2022, compania a înregistrat o producție totală de 6,8 mii de tone, din care cultura de grâu a reprezentat 34%, cea de secară însilozată, 38%, iar lucerna însilozată, 23%.

Veniturile din zootehnie au înregistrat o valoare de 6,6 milioane de lei, în principal datorită vânzării de lapte crud, 5,5 milioane de lei, urmată de vânzarea de animale, 1,2 milioane de lei. În primul semestru din 2022, producția totală de lapte a fost de aproape 7,1 milioane de litri, o creștere cu 2% comparativ cu primele șase luni din 2021. Prin urmare, producția medie în primul semestru din 2022 a fost de peste 39 tone pe zi. Fabrica a utilizat mai mult de jumătate din producția de lapte a fermei.

Cifra de afaceri generată de vânzarea produselor lactate, semifabricate, precum și de mărfuri a atins valoarea de 19,3 milioane de lei, acestea având cea mai mare contribuție la cifra de afaceri totală în prima jumătate a anului.

În prima parte a anului 2022, Agroserv Măriuța a deschis o nouă unitate de producție construită din fondurile obținute din emisiunea de obligațiuni MILK25E, care deține liniile de producție de brânzeturi și unt. Linia de producție brânzeturi poate realiza brânzeturi (pastă moale, pastă tare, brânzeturi proaspete cremoase, brânzeturi cu mucegai nobil) și cașcavaluri (cașcaval din lapte pasteurizat și nepasteurizat, pastă moale și semi-moale, pastă semi-tare, caș maturat, etc.).

Agroserv Măriuța este o companie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul bursier MILK ce desfășoară o activitate agricolă mixtă de cultură vegetală combinată cu creșterea animalelor. Începând cu anul 2018, compania și-a adăugat o noua arie de business și anume procesarea laptelui de vacă, respectiv obținerea de produse lactate – lapte integral ambalat la sticlă, brânzeturi maturate, produse acidofile.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...