AI românesc în Silicon Valley. Cum au reușit doi antreprenori să ridice investiții de la lideri din Google, Nvidia și Microsoft și să se mute în SUA
În 2022, Chambr a fost selectat din peste 120 de startupuri din România și de peste hotare, în cohorta Rubik Garage, program de accelerare românesc pus în mișcare de către Rubik Hub/ADR Nord-Est.
La momentul respectiv, Gabriela și Alex investiseră 23.000 de euro în Chambr, acesta fiind cel de-al doilea startup înființat de cei doi.
„Pe lângă metrici și alte lucruri concrete la care ne putem uita ca beneficii în urma programului, Rubik Garage ne-a ajutat să ne creștem încrederea și motivația. Deși mai puțin măsurabile, pentru noi au fost de departe cele mai importante ingrediente ca să accelerăm călătoria startupului nostru, Chambr”, povestește Gabriela.
Cei doi co-fondatori s-au bucurat de experiența acceleratorului, care i-a propulsat și către alte programe destinate startupurilor. După experiența Rubik Garage, Chambr a pivotat către o soluție de Learning & Development la Sales Enablement.
Mai mult, au făcut parte și din acceleratorul Techstars Silicon Valley, unul dintre cele mai importante programe de acest tip din lume. Rata de acceptare a fost de 0,5%, iar în portofoliul acestora se numără peste 4.400 de startupuri din 60 de țări.
Chambr a finalizat programul în ianuarie 2024, unde au construit un produs complet nou de la zero după ce au învățat de la Bob Moesta, creatorul cadrului ‘Jobs To Be Done’. Au lansat un nou MVP și, după mai multe iterații, au obținut primii clienți plătitori. Chambr folosește acum inteligența artificială pentru a ajuta echipele de vânzări să încheie mai multe afaceri prin jocuri de rol. De asemenea, au obținut investiții de 130.000 de dolari de la investitori din companii precum Google, Nvidia, Microsoft și Salesforce.
Pentru a-și consolida prezența pe piața americană, cei doi co-fondatori s-au mutat în San Francisco.
Rubik Hub a lansat înscrierile pentru a 7-a ediție a acceleratorului Rubik Garage. Programul este destinat startupurilor tech din Europa Centrală și de Sud-Est, oferindu-le sprijin pentru a-și crește veniturile, pentru a se extinde pe noi piețe și a atrage investiții. Mai mult decât atât, participarea este gratuită.
Eligibile sunt startup-urile care au un MVP funcțional și care utilizează tehnologia pentru a aborda problemele într-un mod inovator. De asemenea, echipele trebuie să fie formate din cel puțin 2 membri. Deși toate verticalele sunt binevenite, startup-urile de tipul B2B din domeniile medtech, deeptech, cybersecurity și edtech au un avantaj în selecție.
Programul se desfășoară între 17 septembrie și 28 noiembrie, în format hibrid, iar înscrierile se fac până în 30 septembrie.