Ai teren agricol? Cât îţi va lua statul impozit pe venitul fictiv din 2013

Nouă abordare fiscală a statului român vizavi de agricultori: plantezi ceva, iei subvenţia şi, cu banii europeni, plăteşti impozit la Fisc. Există limite de suprafaţă sau de număr de animale pentru care nu se plăteşte impozit, dar acestea sunt pe alocuri destul de mici. Spre exemplu, la vie e de 0,5 hectare, după care eşti obligat la plata unui impozit fix pe hectar, calculat în birourile Ministerelor Agriculturii şi al Finanţelor
Ionut Tudorica - joi, 24 ian. 2013, 22:01
Ai teren agricol? Cât îţi va lua statul impozit pe venitul fictiv din 2013

Agricultorii, persoane fizice, vor plăti din acest an impozit pe venit de 16% pe o sumă fixă pe care guvernul crede că aceştia ar câştiga-o din creşterea unui animal sau din cultivarea unei suprafeţe de teren. La această sumă fixă se va plăti şi o contribuţie pentru sănătate, de 5,5% din suma fixă, denumită normă de venit.

Există totuşi limite de la care aceste dări se plătesc obligatoriu. De exemplu, dacă ai două vaci nu plăteşti. Dacă ai de la trei în sus, începi să plăteşti. Statul a calculat că o vacă ţi-ar aduce anual 453 de lei. Asta înseamnă că impozitul anual pentru a treia vacă ar fi de 72 de lei, plus contribuţia la asigurările de sănătate, vine aproape 100 de lei pe cap de vacă „suplimentară” pe an.

Atenţie! Norma de venit e aceeaşi pentru fiecare animal în parte, afară de cele două pentru care nu se plăteşte impozit.

La terenuri cultivate lucrurile se complică şi mai mult pentru proprietari. Mai întâi că limitele neimpozabile sunt extrem de mici, iar apoi că normele de venit stabilite la hectar sunt extrem de mari.

Astfel, limita neimpozabilă pentru legume (în câmp) este de 0,5 hectare. Peste această limită, norma de venit la hectar a fost calculată de stat la 4.000 de lei pe an. Înseamnă un impozit anual de 640 de lei şi o contribuţie la sănătate de 216 lei pe an.

La legume în seră, limita neimpozabilă este de doar 0,2 hectare, iar norma de venit la hectar este de 8.000 de lei pe an. O situaţie grea este şi la viţa de vie, unde limita neimpozabilă este de o jumătate de hectar, iar norma de venit ajunge la 1.385 de lei.

Mai jos, aveţi tabelul cu normele de venit pe fiecare domeniu în parte şi limitele sub care nu plăteşti impozit.

 

Calculeaza-ţi singur ce ai de plătit >> Găseşti în acest link un calculator

De unde bani? Din subvenţie

Surse guvernamentale spun că statul nu-şi face probleme că nu va lua bani de la agricultorii persoane fizice. Banii ar proveni din subvenţia la hectar dată de UE agricultorilor din România. Ca treaba să fie rapidă şi uşoară, în perioadele în care s-a fixat plata impozitului, 50% din impozit la 25 octombrie şi 50% la 15 decembrie, în Agenţia de Plăţi (APIA) va funcţiona şi un birou al Agenţiei Fiscale (ANAF).
Ca, astfel, agricultorul să poată plăti impozitul fix după ce a încasat subvenţia.

Subvenţia este în 2013 de 142 de euro la hectar, sau 625 de lei la un curs de 4,4 lei. Dacă terenul este necultivat nu se plăteşte impozit, dar nu iei nici subvenţie.

Potrivit datelor APIA, realitatea la zi este că 670.000 de agricultori primesc anual subvenţii, dar 600.000 dintre ei n-au declarat profit şi n-au plătit vreun impozit. 80% din terenurile agricole din România sunt în proprietatea persoanelor fizice.

Te-ar mai putea interesa și
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de......
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 ...
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Guvernul a aprobat memorandumul privitor la dezvoltarea unei drone româneşti în baza unei colaborări între Ministerul ...