AIE: Revenirea preţului petrolului este puţin probabilă pe termen scurt

Economica.net
22 02. 2016
1430512132_petrol4_70136900

Statele membre OPEC îşi vor majora cota de piaţă în acest deceniu, iar Iran va lua locul Irakului şi va deveni principalul generator de creştere a producţiei.

„Abia în 2017 vom vedea o aliniere a producţiei cu cererea, dar stocurile imense acumulate vor atenua ritmul de recuperare a preţului petrolului. Este greu de prevăzut o recuperare semnificativă a preţurilor pe termen scurt”, potrivit AIE.

Agenţia a admis că estimările industriei petrolului, inclusiv ale AIE, că preţul îşi va reveni în 2015 au fost „foarte departe de realitate”.

Potrivit raportului AIE, agenţia va reuşi să-şi apere cota de piaţă, dar va avea de suportat venituri mai reduse din petrol pentru o perioadă mai lungă de timp.

Contractele futures pe preţul petrolului au scăzut cu 42% anul trecut, în contextul creşterii producţiei la nivel global, alimentată de dezvoltarea producţiei de petrol de şist în SUA. Barilul de petrol Brent se tranzacţiona luni aproape de 34 de dolari, după ce în ianuarie a coborât aproape de 27 de dolari, minimul a 12 ani.

Producţia din afara OPEC va scădea anul acesta, iar în 2017 va rămâne stabilă, urmând ca din 2018 să-şi revină, avansând cu 2 milioane de barili pe zi în următorii şase ani, la 59,7 milioane de barili pe zi. Creşterea producţiei de petrol în alte ţări decât cele din OPEC nu necesită o revenire a preţului în jurul a 100 de dolari pe baril, potrivit agenţiei.