AIE: Sancţiunile impuse petrolului din Rusia au ”efectul scontat”

Interdicţiile şi limitele de preţ care vizează petrolul rusesc au ”efectul scontat”, în ciuda producţiei şi exporturilor Rusiei surprinzător de rezistente din ultimele luni, a declarat Toril Bosoni de la Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), transmite CNBC.
News.ro - vin, 17 feb. 2023, 08:27
AIE: Sancţiunile impuse petrolului din Rusia au ”efectul scontat”

Embargoul Uniunii Europene asupra produselor petroliere ruseşti a intrat în vigoare pe 5 februarie, bazându-se pe plafonul de 60 de dolari al preţului petrolului implementat de marile economii ale G7 (Grupul celor şapte), la 5 decembrie, scrie News.ro.

Bosoni, şeful diviziei industriei şi pieţelor petroliere din cadrul AIE, a declarat pentru CNBC că producţia şi exporturile de petrol ruseşti s-au menţinut ”mult mai bine decât erau aşteptările”, în ultimele luni.

Acest lucru se datorează faptului că Moscova a reuşit să redirecţioneze o mare parte din ţiţeiul care mergea anterior în Europa către noi pieţe din Asia, scrie News.ro.

China, India şi Turcia, în special, au intensificat achiziţiile pentru a compensa parţial scăderea cu 400.000 de barili pe zi a exporturilor de ţiţei ruseşti către Europa. în ianuarie, potrivit raportului AIE privind piaţa petrolului.

De asemenea, o parte din petrolul rusesc încă se îndreaptă spre Europa prin conducta Drujba şi Bulgaria, ambele fiind scutite de embargoul UE, scrie News.ro.

Ca atare, producţia netă de petrol a Rusiei a scăzut în ianuarie cu doar 160.000 de barili pe zi faţă de nivelurile de dinainte de război, cu 8,2 milioane de barili de petrol transportaţi către pieţele din întreaga lume, a spus AIE.

Agenţia a adăugat că limitele de preţ ale G7 ar putea ajuta, de asemenea, la stimularea exporturilor ruseşti într-o oarecare măsură, deoarece Moscova este forţată să-şi vândă petrolul Urals la un preţ mai mic acelor ţări care respectă limitele, ceea ce îl face mai atractiv decât alte ţări, scrie News.ro.

În ciuda volumelor substanţiale de export ale Rusiei, Bosoni a susţinut că acest lucru nu înseamnă că sancţiunile au eşuat.

”Plafonul de preţ a fost instituit pentru a permite petrolului rusesc să continue să curgă pe piaţă, dar în acelaşi timp reducând veniturile ruseşti, scrie News.ro.

Chiar dacă producţia rusă vine pe piaţă, vedem că veniturile pe care Rusia le primeşte din petrol şi gaze ”au scăzut cu adevărat”, a spus Bosoni.

”De exemplu, în ianuarie, veniturile din export pentru Rusia au fost de aproximativ 13 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o scădere cu 36% faţă de un an în urmă”, a spus ea.

Încasările fiscale ruseşti din industria petrolului au scăzut cu 48% în acest an, aşa că în acest sens putem spune că plafonul de preţ îşi are efectul scontat.”

Ea a subliniat, de asemenea, discrepanţa tot mai mare dintre preţurile ţiţeiului rusesc Urals şi ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel internaţional, scrie News.ro.

Primul a avut o medie de 49,48 dolari pe baril în ianuarie, potrivit Ministerului rus de Finanţe, în timp ce petrolul Brent se tranzacţiona joi la peste 85 de dolari pe baril. Citeşte mai departe pe News.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Record: Producția de energie a parcurilor fotovoltaice a atins un maxim istoric azi, chiar pe fondul prețurilor negative care a oprit din ele. Prețuri negative și mâine
Record: Producția de energie a parcurilor fotovoltaice a atins un maxim istoric azi, chiar pe fondul prețurilor negative ...
Producția de energie din surse fotovoltaice livrată în rețele a atins un maxim istoric instantaneu la jumătate zilei de luni 28 aprilie, dar a scăzut brusc pentru că în piața spot de energie......
Siemens a depus ofertă la licitația pentru 12 trenuri pe hidrogen în România. Pe ce rute vor circula
Siemens a depus ofertă la licitația pentru 12 trenuri pe hidrogen în România. Pe ce rute vor circula
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că astăzi, 28 aprilie 2025, a avut loc ședința Comisiei de evaluare, ...
IBM va investi 150 de miliarde de dolari în Statele Unite în următorii cinci ani
IBM va investi 150 de miliarde de dolari în Statele Unite în următorii cinci ani
IBM va investi, în următorii cinci ani, 150 de miliarde de dolari în Statele Unite, inclusiv în facilităţi pentru producţia ...
Update: Producția a fost reluată la două centrale electrice din Portugalia. Compania portugheză REN susține că pana de curent a fost produsă de un fenomen atmosferic rar
Update: Producția a fost reluată la două centrale electrice din Portugalia. Compania portugheză REN susține că pana ...
Update: REN, compania responsabilă cu transportul energiei electrice şi gazelor naturale în Portugalia, a anunţat luni ...