AIEA avertizează asupra centralelor nucleare învechite din lume

Vârsta înaintată a centralelor nucleare din lume, dintre care 80 la sută au peste 20 de ani, reprezintă o provocare pentru menţinerea siguranţei, apreciază Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un raport citat marţi de AFP.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 09:50
AIEA avertizează asupra centralelor nucleare învechite din lume

La sfârşitul lui 2011, 5 la sută dintre centrale erau în activitate de peste 40 de ani, iar 32 la sută de peste 30 de ani, a detaliat agenţia ONU în raportul său anual provizoriu privind siguranţa nucleară, care va fi finalizat şi publicat la jumătatea lui 2012.

După accidentul de la centrala japoneză Fukushima din urmă cu un an, „se aşteaptă din ce în ce mai mult de la reactoarele nucleare vechi să îndeplinească obiective de siguranţă mai ridicate, apropiate de modelele de reactoare recente sau viitoare”, potrivit documentului.

Or, „există îngrijorări privind capacitatea acestei flote nucleare învechite de a îndeplini aceste aşteptări” şi de a „continua să răspundă eficient nevoilor energetice” ale ţărilor, avertizează AIEA, a cărei misiune primară constă în promovarea folosirii paşnice a energiei nucleare.

În plus, aproximativ 70 la sută dintre cele 254 de reactoare de cercetare sunt în serviciu de peste 30 de ani, multe dintre ele depăşind durata de viaţă prevăzută iniţial.

„Cum reactoarele învechite devin din ce în ce mai puţin fiabile, acest lucru exercită o presiune crescută asupra aprovizionării mondiale cu izotopi” folosiţi în tratamentul cancerului, subliniază agenţia.

În 2009, oprirea neaşteptată a reactorului de cercetare canadian a condus la o penurie de izotopi. Cele cinci mari reactoare producătoare de izotopi, cu sediul în Franţa, Belgia, Olanda, Canada şi Africa de Sud au între 44 şi 53 de ani, subliniază AIEA.

Directorul său general Yukiya Amano a apreciat săptămâna trecută că energia nucleară este mai sigură acum decât în urmă cu un an, înainte de accidentului de la Fukushima, provocat de un cutremur puternic urmat de tsunami.

Potrivit japonezilor, au fost înregistrate „progrese mulţumitoare” în punerea în aplicare a planului de acţiune elaborat de AIEA după Fukushima, care recomandă verificări regulate ale instalaţiilor de către echipe internaţionale sau consolidarea dispozitivelor de apărare în caz de catastrofe naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 la 7,2 miliarde de euro
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 ...
În 2023, veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, adică 4% din veniturile totale ale UE, dar această resursă proprie a UE s-a......
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan anunță că lansează în România noul brand global de mobilitate, Ayvens, care unește cele ...
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
102.142 de lei/MWh. Acesta a fost prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, de azi, 16 septembrie, ...
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta nivelul record de 22 de miliarde de euro (24,48 de miliarde ...