Republica islamică intenţionează, între altele, să crească în mod semnificativ producţia de uraniu slab îmbogăţit (până la 5% sau 20%) la Fordow prin instalarea a 14 noi „cascade” de centrifuge avansate de acelaşi tip cu cele deja existente, adică IR-6, a adăugat AIEA într-un comunicat de presă.
„Directorul general Rafael Mariano Grossi a declarat astăzi că Iranul a început să producă uraniu puternic îmbogăţit – UF6 (hexafluorură de uraniu) îmbogăţit până la nivelul de 60% – utilizând cele două cascade existente de centrifuge IR-6 la uzina de îmbogăţire a combustibilului din Fordow, pe lângă aceeaşi producţie care are loc din aprilie 2021 la Natanz”, a precizat AIEA.
Regatul Unit, Franţa şi Germania au condamnat marţi extinderea programului nuclear iranian, după confirmarea de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că Teheranul a început să producă uraniu îmbogăţit până la nivelul de 60% într-o uzină suplimentară, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Într-o declaraţie comună, cele trei ţări „condamnă ultimele măsuri ale Iranului, confirmate de AIEA, vizând o nouă expansiune a programului său nuclear”.
„Decizia Iranului de a-şi creşte producţia de uraniu puternic îmbogăţit la uzina sa de îmbogăţire subterană din Fordo este deosebit de preocupantă”, apreciază cele trei ţări, pentru că aceasta reprezintă o „sfidare la adresa sistemului internaţional de neproliferare”.
Această măsură, care prezintă „riscuri semnificativ de proliferare nu are nicio justificare civilă credibilă”, continuă executivele celor trei state.
„Prezentarea acestei escaladări drept o reacţie la adoptarea de către Consiliu guvernatorilor al Agenţie Internaţionale pentru Energie Atomică a unei rezoluţii prin care invită Iranul la cooperare în materie de garanţii este inacceptabilă”, consideră cele trei capitale europene, amintind că „Iranul are o obligaţie legală în baza Tratatului asupra neproliferării armelor nucleare de a aplica pe deplin acordul său cu privire la garanţii”.
„Vom continua să ne consultăm cu partenerii internaţionali asupra modului de a răspunde la continuarea escaladării nucleare din partea Iranului”, conchid Londra, Parisul şi Berlinul.
Anul trecut, Iranul a anunţat începerea producerii de uraniu îmbogăţit la 60% la situl din Natanz, centrul ţării, apropiindu-se de necesarul de 90% pentru a produce o bombă atomică.
Acest prag de 60% depăşeşte mult pe cel de 3,67% stabilit prin acordul din 2015 între Teheran şi marile puteri vizând să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară.