AIEA: Iranul a început să îmbogățească uraniu la nivelul de 60% în centrala de la Fordow
Republica islamică intenţionează, între altele, să crească în mod semnificativ producţia de uraniu slab îmbogăţit (până la 5% sau 20%) la Fordow prin instalarea a 14 noi „cascade” de centrifuge avansate de acelaşi tip cu cele deja existente, adică IR-6, a adăugat AIEA într-un comunicat de presă.
„Directorul general Rafael Mariano Grossi a declarat astăzi că Iranul a început să producă uraniu puternic îmbogăţit – UF6 (hexafluorură de uraniu) îmbogăţit până la nivelul de 60% – utilizând cele două cascade existente de centrifuge IR-6 la uzina de îmbogăţire a combustibilului din Fordow, pe lângă aceeaşi producţie care are loc din aprilie 2021 la Natanz”, a precizat AIEA.
Reacția Londrei, Parisului și Berlinului
Regatul Unit, Franţa şi Germania au condamnat marţi extinderea programului nuclear iranian, după confirmarea de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că Teheranul a început să producă uraniu îmbogăţit până la nivelul de 60% într-o uzină suplimentară, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Într-o declaraţie comună, cele trei ţări „condamnă ultimele măsuri ale Iranului, confirmate de AIEA, vizând o nouă expansiune a programului său nuclear”.
„Decizia Iranului de a-şi creşte producţia de uraniu puternic îmbogăţit la uzina sa de îmbogăţire subterană din Fordo este deosebit de preocupantă”, apreciază cele trei ţări, pentru că aceasta reprezintă o „sfidare la adresa sistemului internaţional de neproliferare”.
Această măsură, care prezintă „riscuri semnificativ de proliferare nu are nicio justificare civilă credibilă”, continuă executivele celor trei state.
„Prezentarea acestei escaladări drept o reacţie la adoptarea de către Consiliu guvernatorilor al Agenţie Internaţionale pentru Energie Atomică a unei rezoluţii prin care invită Iranul la cooperare în materie de garanţii este inacceptabilă”, consideră cele trei capitale europene, amintind că „Iranul are o obligaţie legală în baza Tratatului asupra neproliferării armelor nucleare de a aplica pe deplin acordul său cu privire la garanţii”.
„Vom continua să ne consultăm cu partenerii internaţionali asupra modului de a răspunde la continuarea escaladării nucleare din partea Iranului”, conchid Londra, Parisul şi Berlinul.
Anul trecut, Iranul a anunţat începerea producerii de uraniu îmbogăţit la 60% la situl din Natanz, centrul ţării, apropiindu-se de necesarul de 90% pentru a produce o bombă atomică.
Acest prag de 60% depăşeşte mult pe cel de 3,67% stabilit prin acordul din 2015 între Teheran şi marile puteri vizând să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară.