AIEA urmează să releve că Iranul îşi extinde capacitatea nucleară

Noul raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind situaţia din Iran, aşteptat joi sau vineri, urmează să releve că Teheranul continuă să îşi extindă programul nuclear, în pofida unor sancţiuni internaţionale fără precedent, porivit unor diplomaţi, relatează AFP.
Economica.net - mie, 29 aug. 2012, 19:13
AIEA urmează să releve că Iranul îşi extinde capacitatea nucleară

În contextul în care Iranul încearcă să îşi amelioreze imaginea internaţională, găzduind în perioada 30-31 august summitul Mişcării Ţărilor Nealiniate (NAM), raportul urmează să arate că această ţară şi-a crescut capacitatea de îmbogăţire a uraniului, aflată în centrul unui conflict cu marile puteri şi Israelul.

Uraniul îmbogăţit este utilizat pentru producerea de electricitate sau izotopi utilizaţi în scopuri medicale, servind la diagnosticarea anumitor forme de cancer, dar purificat în proporţie de până la 90% el este utilizat la fabricarea armei atomice.

„Nu ne vom abandona dreptul la îmbogăţirea (uraniului), care aparţine tuturor naţiunilor”, a reiterat marţi Ali Asghar Soltanieh, ambasadorul iranian la AIEA.

În calitate de semnatar al Tratatului de neproliferare (TNP), Iranul trebuie să îşi supună instalaţiile nucleare unor verificări ale Agenţiei ONU şi poate totodată să revendice dreptul la îmbogăţirea uraniului.

Însă occidentalii şi Israelul suspectează Teheranul că vrea, sub acoperirea programului său nuclear civil, să dezvolte arma atomică, lucru dezminţit de către regim.

Miercuri, conducerea AIEA a aprobat crearea unui „Grup de lucru” al cărui obiectiv este un control mai eficient al programului nuclear iranian, potrivit unui document intern consultat de către AFP miercuri.

După mai bine de opt ani de anchetă, Agenţia ONU încă nu este în măsură să determine cu certitudine dacă programul este pur paşnic, din cauza unei lipse de cooperare a Iranului, potrivit acesteia.

Fiecare nou raport AIEA relevă că ţara continuă activităţile de îmbogăţire a uraniului, în pofida unor sancţiuni impuse de către Consiliul de Securitate al ONU, şi că îşi extinde programul. Noul raport nu va face excepţie în acest sens, chiar dacă este prezentat după introducerea unor noi sancţiuni de către Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite asupra exporturilor iranioene de petrol.

Potrivit unor diplomaţi contactaţi de către AFP, documentul urmează să arate că Iranul a instalat aproximativ 350 de noi centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului la instalaţia subterană de la Fordo (centru).

În precedentul raport, AIEA a precizat că la Fordo se aflau peste 1.000 de centrifuge, dintre care 700 în stare de producţie. Iranul a informat AIEA că intenţionează să instaleze 3.000 de centrifuge la Fordo, o instalaţie construită într-un munte, dificil de atacat, şi că intenţionează să transfere în aceasta îmbogăţirea uraniului la un nivel de 20%.

La instalaţia de la Natanz, lângă Teheran, programul dispune de 9.000 de centrifuge.

În acest document, care urmează să fie oferit delegaţiilor ţărilor membre AIEA, directorul general Yukiya Amano urmează, de asemenea, să critice Republica islamică în legătură cu o presupusă operaţiune de „curăţare” a bazei militare de la Parchin, lângă Teheran.

În raportul din noiembrie, Agenţia ONU a prezentat pentru prima dată elemente care arătau că ţara a lucrat la crearea armei atomice înainte de 2003 şi poate şi ulterior. Iranul a respins aceste acuzaţii, apreciind raportul ca falsificat şi politizat.

Între aceste elemente figura descoperirea la Parchin a unui container care ar fi putut servi unor teste în domeniul exploziilor convenţionale aplicabile în domeniul nuclear. De atunci, Agenţia ONU vrea să întreprindă o vizită în cadrul căreia să efectueze verificări la faţa locului, însă Iranul i-a refuzat accesul.

În ultimul raport, AIEA a anunţat activităţi neobişnuite la unele instalaţii, susceptibile să îi „împiedice” verificările.

AIEA ar putea să meargă şi mai departe în noul raport şi să declare că o vizită la instalaţie ar fi fără obiect, subliniază diplomaţii, ceea ce ar arăta în mod clar că Iranul a şters orice urme suspecte.

Vineri, o reuniune între reprezentanţi AIEA şi iranieni – al cărei obiectiv a fost să ajungă la o înţelegere asupra unui plan de verificare de către inspectori AIEA a punctelor ridicate de Agenţie în raportul din noiembrie – a eşuat, ca de altfel orice alte reuniuni asupra acestui subiect care au avut loc anterior, anul acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț de la PPC pentru toți clienții
Anunț de la PPC pentru toți clienții
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții, potrivit unui comunicat de presă, astfel că, temporar unele funționalități vor fi temporar......
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Finalizarea primei autostrăzi montane, care va traversa Munţii Carpaţi, inclusiv primele tuneluri montane la profil de ...
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că oferă clienților posibilitatea de a cumpăra bilete pe cinci rute la tarife ...
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, ...