AIK Energy nu mai poate tranzacționa energie electrică. A fost suspendată pe platformele OPCOM
AIK Energy Londra Sucursala București a fost suspendată la 18 noiembrie pe Piața pentru Ziua Următoare de energie electrică și pe piața intrazilnică, motivul fiind încetarea valabilității înregistrării într-un PRE (parte responsabilă cu echilibrarea). În fiecare dintre cazuri.
O zi mai târziu, AIK a fost suspendată și pe Piața Centralizată cu negociere dublă continua. Motivul: “Nerespectarea prevederilor art. 6.5.1. și ale punctului 3 din Anexa 4 din Procedura privind înregistrarea participanţilor la pieţele centralizate de energie electrică administrate de OPCOM SA”. La fel, și de pe ambele piețe centralizate de contracte bilaterale de la platforma OPCOM.
Ce scrie la articolul respectiv:
“OPCOM S.A. va suspenda imediat Participantul de la tranzacţionare pe piaţa respectivă, dacă într-un an operațional Participantul la piața respectivă se face vinovat de neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Convenţia de participare la piața respectivă şi/sau de abaterea de la regulile stabilite prin procedurile aferente. Cazurile de neîndeplinire a obligațiilor, respectiv situațiile de abatere de la regulile de piață, numărul de abateri acceptate într-un an operațional și perioada de suspendare aferentă fiecărei abateri sunt precizate în Anexa 4”.
Iar la punctul respectiv din anexa 4 apare “Încetarea valabilităţii înregistrării ca PRE/într-un PRE a Participantului la piață”. Perioada maximă de suspendare este de 3 luni.
Așadar, AIK Energy nu mai poate tranzacționa energie electrică pe piețele administrate de OPCOM. AIK Energy era unul dintre furnizorii e energie electrică și gaze cu cele mai bune oferte pentru populație. Compania a cumpărat mai cunoscuta Valahia Gaz (la acea vreme) toamna trecută, în condițiile în care Valahia Gaz fusese unul dintre cei mai mare importatori de gaze pe piața românească în 2019.
Problemele AIK sunt mai vechi, potrivit unei relatări din trecut a Profit.ro, Transgaz a suspendat săptămâna trecută pentru câteva ore accesul AIK Energy, la piața de gaze din cauza imposibilității acestuia de a-și achita obligații de plată pe piața de echilibrare în valoare de peste 2 milioane de lei, după cum au susținut surse de pe piața de energie, confirmate și de reprezentanți ai statului pentru Profit.ro. România nu este singura piață pe care AIK Energy se confruntă cu probleme, cu o situație asemănătoare confruntându-se AIK Energy Austria în Ungaria, au mai scris cei de la Profit.ro.