Printre subiectele discutate de ES Octavian-Bogdan Bădică și reprezentanții din Sharjah, care este al treilea cel mai mare oraș din Emirate și capitala emiratului cu același nume, s-a numărat și o colaborare cu Air Arabia pentru a evalua potențialul lansării unei rute cu zbor direct între Sharjah și România, potrivit publicației Zawya.
Doar o singură companie din Emirate este prezentă în România. Este vorba de flyDubai, care oferă zboruri directe pe ruta Dubai-București.
Wizz Air și-a stabilit o bază la Abu Dhabi, capitala Emiratelor și al doilea oraș ca mărime, și oferă zboruri directe de aici spre București, dar și din Dubai, cel mai mare oraș ca număr de populație, spre București și Cluj-Napoca.
Air Arabia este o companie aeriană low cost, care are hub la aeroportul din Sharjah și prima din lumea arabă care a fost listată Bursa de la Dubai.
Compania a luat ființă în urmă cu 20 de ani și a fost prima companie low-cost din Orientul Mijlociu. Compania are parteneriate de joint-venture pe patru aeroporturi internaționale. Air Arabia are 42 de avioane Airbus, modelele A320 și A321, cu o vârstă medie de 7,7 ani, potrivit Planespotters.
La Abu Dhabi are un parteneriat de tip joint-venture cu Etihad Airways, în Armenia a lansata Fly Arna împreună cu autoritățile de acolo.
Air Arabia Egipt este un parteneriat al companiei cu grupul Travco, care are afaceri în turism. Air Arabia Maroc are hub-ul la Casablanca și e un parteneriat cu investitori marocani. În Pakistan operează cu Fly Jinnah, un parteneriat cu conglomeratul Lakson.
În total, cu aceste subsidiare, grupul Air Are o flotă de 68 de avioane, nu mai vechi de nouă ani.
Grupul de companii aeriene a marcat anul trecut venituri de 1,2 miliarde de euro și un profit de peste 305 milioane de euro, cu 70% mai mult decât în 2021. Compania a transportat din cele șapte hub-uri 12,8 milioane de pasageri, aproape dublu față de 2021.
Oficialii celor două țări au mai discutat și posibilitatea înființarea unei reprezentanțe comerciale românești la Sharjah pentru a stimula investițiile comune și a promova participarea la evenimente și expoziții din emirat.
Oficialii Camerei de Comerț și Industrie din Sharjah au mai arătat că schimburile non-petroliere dintre România și Emirate au fost anul trecut de 1,01 miliarde de dolari, o creștere impresionantă față de anul trecut.
Exporturile non-petroliere ale Emiratelor către România sunt estimate pentru 2022 la 66 de milioane de dolari, în creștere cu 79% față de 2021.