Air Claim a fost listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București
Acţiunile companiei se tranzacţionează sub simbolul bursier CLAIM, iar listarea a fost precedată de un plasament privat prin care Air Claim a strâns de la investitorii din piaţă de capital 2,4 milioane de lei pentru dezvoltarea afacerii. Capitalizarea anticipată a companiei se ridică la 27,3 milioane de lei, echivalentul a 5,5 milioane de euro.
„Numărul companiilor care vin la bursă creşte deja de la o săptămâna la altă, astăzi avem 14 noi companii listate la BVB de la începutul anului. Ne bucurăm să fim soluţia de finanţare pentru tot mai multe companii antreprenoriale româneşti şi să sprijinim economia locală, atât prin emisiuni de acţiuni cât şi prin emisiuni de obligaţiuni. Mai mult, fiecare listare creşte diversitatea sectoarelor economice în care investitorii îşi pot plasa banii, unul dintre elementele esenţiale pentru îmbunătăţirea lichidităţii pieţei şi pentru dispersarea riscului investiţional. Felicitări echipei Air Claim pentru acest moment important în dezvoltarea companiei şi bun venit în comunitatea companiilor listate la bursă!”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
„Ştiţi sentimentul pe care îl avem atunci când găsim o sumă de bani de care nu ştiam într-un buzunar? Indiferent de sumă, e ceva plăcut, nu? Ei bine, Air Claim vede zilnic acest sentiment la clienţii săi. Foarte puţini pasageri, sub 15% mai exact, cunosc că în temeiul legislaţiei europene se acordă o despăgubire cuprinsă între 250 şi 600 euro fiecărui pasager, dacă zborul a avut o întârziere nejustificată mai mare de 3 ore, respectiv a fost anulat. Ştiam că piaţa de capital aduce multe avantaje însă am fost surprinşi să vedem câte uşi deschide cu adevărat. Ca urmare, am negociat parteneriate prin care ne oferim serviciile către mai multe bănci din România; am discutat cu unele dintre cele mai mari aeroporturi din Europa având ca perspectivă implementarea unor puncte de prezenţa fizică a Air Claim în terminalele acestora; am creat o aplicaţie pentru telefon; am încheiat un parteneriat în vederea dezvoltării unei criptomonede; însă cel mai important, am ajuns cu o echipa pe aeroportul Otopeni. Echipa noastră este prezenţa în zona de securitate de la Sosiri, zona de unde se preiau bagajele. Colegii mei şi cu mine înmânăm pliante şi procesăm pe loc cereri”, a spus Mihail Cotes, director general Air Claim.
Plasamentul privat de acţiuni a avut loc la sfârşitul lunii mai, iar Air Claim a vândut 400.000 de acţiuni noi la un preţ de 6,21 lei/acţiune către 142 de investitori. Fondurile atrase în cadrul plasamentului vor fi folosite pentru dezvoltarea noii linii de business, cesiunea de creanţe, a unei aplicaţii de mobil pentru identificarea în mod automat a zborurilor eligibile pentru compensare, a unei plaftorme de abonamente pentru pasagerii care au un număr foarte mare de călătorii, dar şi pentru promovarea serviciilor companiei. Plasamentul privat şi listarea au fost realizate cu sprijinul Goldring.
„Prin Air Claim, aducem la bursă nu doar o companie tip start-up dintr-un domeniu cu potenţial atractiv, dar şi una al cărei CEO este şi investitor cu experienţă pe piaţa de capital, care cunoaşte pârghiile şi apetenţa investitorilor pentru business-uri cu tracţiune, dar şi aşteptările şi cerinţele lor în ceea ce priveşte livrarea de rezultate şi calitatea comunicării. Air Claim nu se încadrează în tiparele familiare ale noilor emitenţi la bursă, iar interesul cu care plasamentul privat a fost primit arată că piaţa AeRO e pregătită să îşi asume şi mai mult misiunea de a susţine afacerile noi, dinamice şi creative. Am încredere că listarea Air Claim pe bursa românească va fi un factor contributor la atractivitatea şi diversitatea ofertei de investiţii prezente pe piaţă de capital, primenind nu numai oferta de oportunităţi investiţionale, ci poate şi profilul investitorului român. Desigur, sunt nerăbdător să văd, la bursă, cât mai multe asemenea afaceri din zone inedite, poate chiar neconvenţionale, dar cu perspectiva şi potenţial dovedite”, a adăugat Virgil Zahan, Director General Goldring.
Air Claim este principalul intermediar din România în obţinerea compensaţiilor la care sunt îndreptăţiţi pasagerii companiilor aeriene, în cazul zborurilor întârziate, anulate, suprarezervate, cu conexiune pierdută sau în cazul refuzului la îmbarcare din partea operatorilor aerieni. Air Claim fie intermediază şi reprezintă pasagerul în relaţia cu operatorul aerian, în schimbul unui comision de succes, fie cumpără dreptul de creanţă pe care ulterior îl valorifică în favoarea sa. Cea de-a doua linie de business, cumpărarea creanţelor pasagerilor, este funcţională din martie 2020.
Reducerea transportului aerian în 2020, ca urmare a contextului pandemic, a generat şi o scădere a cererilor eligibile pentru compensaţie. Deşi numărul total de cereri de intermediere a compensaţiilor nu a scăzut într-un mod semnificativ (12.157 cereri în 2020 faţă de 15.961 cereri în 2019), un procent semnificativ mai mic dintre acestea au fost eligibile, având în vedere că majoritatea vizau anulări de zbor cauzate de contextul pandemic – care, în marea lor majoritate, nu au fost eligibile pentru compensaţie. Astfel, dacă în 2019 au fost aprobate şi plătite de către operatorii aerieni 19,5% din cererile depuse, în 2020 procentul a fost de doar 6,04%.
În cei trei ani de activitate, veniturile companiei au fluctuat. În 2019, al doilea an de activitate, acestea au înregistrat o creştere semnificativă faţă de 2018, depăşind 3 milioane de lei, faţă de 43.839 de lei în 2018. În 2020, compania a fost direct afectată de pandemia Covid-19 şi de reducerea drastică a transportului aerian, astfel încât veniturile companiei au fost de 1,86 de milioane de lei. În ciuda acestui fapt, compania a raportat un profit în 2020 de peste un milion de lei (2019: 2,55 milioane de lei profit).
În prezent, echipa Air Claim este formată din patru persoane, urmând că din vara acestui an să crească cu nouă angajaţi odată cu prezenţa fizică a consultanţilor companiei la terminalele Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti.