Wizz Air, cel mai mare operator aerian low-cost din Europa Centrală şi de Est (CEE), ar oferi Air France – KLM un potenţial masiv de creştere pe acest segment. Air France – KLM are deja o subsidiară low-cost, Transavia, care este prezentă mai ales în Franţa şi Olanda.
Negocierile dintre Air France – KLM şi acţionarii Wizz Air sunt în stadiu avansat, susţin sursele.
Transavia este o companie prea mică pentru a putea concura cu operatorii low-cost importanţi, cum ar fi Ryanair şi easyJet, care au fiecare sute de aeronave. În schimb, Transavia deţine doar 30 de avioane. Şeful Transavia, Mattijs Ten Brink, nu a comentat informaţiile.
Anterior, conducerea Air France anunţase că firma ia în considerare oportunităţile de achiziţii din Europa, fără a menţiona ce companii ar putea fi preluate.
Luna trecută Wizz Air a abandonat planurile de a-şi lista 50% din acţiuni la bursa de la Londra, din cauza volatilităţii din sectorul aerian.
În mai, operatorul aerian îşi anunţa intenţia de a obţine 200 de milioane de euro (272 milioane de dolari) printr-o ofertă publică iniţială (IPO) la bursa de la Londra, pentru a-şi întări bilanţul şi a-şi finanţa expansiunea.
Compania are o flotă de 46 de avioane Airbus, care operează pe 315 rute, către 96 de destinaţii.
Wizz Air, înfiinţată în urmă cu zece ani, are o cotă de piaţă de 38% şi a înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 martie 2014 venituri de un miliard de euro şi un profit net de 89 milioane de euro.
Recent, directorul general al Wizz Air, Jozsef Varadi, anunţa că operatorul vrea ca, până în 2017, să-şi extindă flota la 82 de aeronave Airbus A320.
Companiile aeriene low-cost rivale, easyJet şi Ryanair, sunt deja listate la bursele din Londra şi, respectiv, Dublin.