Autoritatea Aeronautică Civilă din R. Moldova după controlul la Air Moldova: Pare a avea majore dificultăți financiare și potențial risc de insolvabilitate
„Urmare a inspecției, operatorul aerian a fost atribuit la a IV-a Grupă de risc, ceea ce conform Procedurilor și Instrucțiunilor Aeronautice Civile PIAC-OPS, Partea CAT, pct. 6.5.8.3 constituie o situație în care – ”operatorul aerian pare a avea majore dificultăți financiare, confruntându-se cu probleme de stabilitate financiară și un potențial risc de insolvabilitate, fiind necesar de a începe imediat un proces de management al riscului şi de a urmări îndeaproape toate aspectele de interes și de a se folosi un instrument de evaluare şi/sau un instrument de supraveghere continuă a acestuia pentru a identifica în continuare acțiunile ulterioare”, se arată în comunicatul Autorității Aeronautice Civile din Republcia Moldova.
AAC solicitat de la compania de stat elaborarea și prezentarea spre aprobare a unui „plan de acțiuni corective, care să stabilească acțiunile de remediere a situației financiare precare, pentru a asigura buna funcționare a operatorului aerian.
În plus, AAC spune că pentru unele destinații Air Moldova nu are autorizații pentru exploatarea curselor regulate, dar pentru are vinde bilete pentru anul viitor. Astfel, autoritatea a solicitat suspendarea comercializării biletelor pentru destinațiile pentru care nu există un orar de zbor aprobat corespunzător și/sau autorizația pentru exploatarea rutei regulate.
În replică, Air Moldova a anunțat publicat pe pagina de Facebook că „solicitarea Autorității Aeronautice de a stopa comercializarea biletelor pentru sezonul 2023, este nefondată și nelegitimă.”