Airbus a prezentat conceptul Wingman, o dronă de luptă, la ILA Berlin

Airbus a prezentat la ILA Berlin conceptul unui avion fără pilot care poate însoți aeronavele militare executând manevrele periculoase la comanda pilotului din avionul alături de care zboară.
Robert Stan - vin, 07 iun. 2024, 08:03
Airbus a prezentat conceptul Wingman, o dronă de luptă, la ILA Berlin

Pentru a răspunde la nevoia tot mai mare de aeronave fără echipaj uman, dar cu capacități avansate de luptă și invizibilitate, Airbus a prezentat Wingman, o dronă însoțitoare care poate prelua misiunile periculoase

La Expoziția Internațională Aerospațială (ILA) de la Berlin, Airbus a prezentat conceptul Wingman, o viitoare dronă de mari dimensiuni care poate fi comandată dintr-o aeronavă pe care o însoțește și o protejează.

În concepția Airbus, Wingman, deși nu va avea un pilot la bord, poate fi considerat un adevărat avion de vânătoare. Drona va prelua comenzile date de un pilot aflat într-un avion de luptă, de exemplu Eurofighter, și va desfășura misiuni de protecție, dar și de atac. Preluând sarcinile cu risc ridicat, drona va proteja pilotul aflat în avionul alături de care execută misiuni.

Macheta 1:1 pe care Airbus o expune în perioada 5 – 9 iunie la ILA Berlin, este similară mașinilor – concept utilizate în industria auto. Astfel, „nu tot ceea ce este expus ar putea ajunge în producția de serie”, notează oficialii Airbus. Mai degrabă, exponatul de la ILA va servi drept bază pentru viitoarele generații ale unei drone de luptă.

Conform producătorului, Airbus Wingman înglobează toate capacitățile necesare unui avion modern, precum detectare redusă, integrarea diferitelor tipuri de armament, senzori avansați, conectivitate și soluții de lucru în echipă.

„Forțele aeriene germane și-au exprimat nevoia clară de a avea o aeronavă fără pilot care să zboare împreună cu avioanele de luptă cu echipaj și să sprijine misiunile acestora înainte ca viitorul sistem aerian de luptă să fie operațional în 2040. Conceptul Wingman este răspunsul. Vom continua să impulsionăm și să perfecționăm această inovație fabricată în Germania, astfel încât, în cele din urmă, să putem oferi forțelor aeriene germane o soluție accesibilă cu performanțele de care au nevoie pentru a maximiza efectele și a multiplica puterea flotei sale de luptă”, a declarat Michael Schoellhorn, CEO al Airbus Defence and Space.

Conform acestuia, sarcinile Wingman pot varia de la recunoaștere până la bruierea țintelor și angajarea țintelor de la sol sau din aer cu muniții ghidate. Piloții din aeronavele cu echipaj care acționează ca „piloți de comandă” vor avea întotdeauna controlul misiunii. Ei rămân autoritatea decizională finală, beneficiind în același timp de protecție și de o expunere mai mică la riscuri.

Dezvoltarea Wingman a dus la un parteneriat între Airbus și Helsing

Tot în cadrul ILA Berlin, Airbus Defence and Space și Helsing – companie europeană de inteligență artificială și software cu aplicabilitate în domeniul apărării – au semnat un acord de cooperare.

Conform acestuia, companiile vor colabora în domeniul tehnologiilor de inteligență artificială (AI) care vor fi utilizate în viitorul sistem Wingman.

Colaborarea presupune ca Airbus să ofere experiența sa în ceea ce privește interacțiunea dintre avioanele militare fără pilot și cele cu pilot, așa-numitul „Manned-Unmanned Teaming”, în timp ce Helsing va contribui cu cercetările sale în domeniul inteligenței artificiale utilizată în misiuni definite prin software.

„Conflictele actuale de la granițele Europei arată cât de importantă este superioritatea aeriană. (…) Cu un Wingman alături, piloții de vânătoare pot opera în afara zonei de pericol. Ei dau ordinele și au întotdeauna autoritatea de decizie. Sprijinit de AI, Wingman preia apoi sarcinile periculoase, inclusiv recunoașterea și distrugerea țintelor sau bruiajul electronic”, a declarat Mike Schoellhorn, CEO la Airbus Defence and Space.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...