Airbus, aproape de vânzarea a 180 de aeronave A320neo în China, într-o tranzacţie de 18 miliarde de dolari
A320neo, o versiune modernizată a modelului A320, echipată cu motoare mai eficiente, este cel mai bine vândut model al grupului aeronautic european.
Achiziţia va fi discutată în timpul vizitei în China a directorului general al Airbus, Tom Enders, şi a preşedintelui diviziei de avioane comerciale, Guillaume Faury, susţin sursele.
Cei doi se află la Beijing pentru a celebra a zecea aniversare a primei fabrici de asamblare a Airbus din China şi inaugurarea unei fabrici de elicoptere.
„Perioada în care se desfăşoară această vizită nu este o coincidenţă. Chinezii folosesc comenzile pentru aeronave ca o metodă de a face politică internaţională”, susţine Sash Tusa, analist la Agency Partners în Londra.
Acţiunile Airbus au urcat cu 3,2%, la 108,48 euro, la Bursa de la Paris. Anul acesta titlurile au urcat cu 31%, evaluând cel mai mare grup aeronautic european la 84 de miliarde de euro (99 de miliarde de dolari).
China este a doua piaţă aeronautică mondială, disputată între grupul european Airbus şi compania americană Boeing.
Boeing ar putea fi afectat de escaladarea tensiunilor comerciale dintre Beijing şi Washington, după ce China a ameninţat că ar putea impune tarife vamale de 25% la importul aeronavelor Boeing 737.
„Airbus deţine deja o poziţie puternică în China datorită fabricării pe plan local a modelului A320. Asigurarea unei comenzi substanţiale pe această piaţă în creştere rapidă va fi un avantaj major pentru Airbus, iar China ar trimite un semnal clar Statelor Unite privind escaladarea tensiunilor comerciale”, susţine John Strickland, directorul companiei JLS Consulting din Londra.
Airbus este lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă, de transport şi a avioanelor dedicate misiunilor, precum şi numărul unu în Europa în ceea ce priveşte programul spaţial şi a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spaţiu.
Recent, Airbus Helicopters a inaugurat noua fabrică din România, o investiţie de 52 de milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind aşteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018.