Trump a declarat miercuri că va anunța noi tarife în luna următoare sau mai devreme, adăugând taxelor pe care le-a introdus de la preluarea mandatului, care ar putea afecta industria aerospațială și furnizorii acesteia, printre alte sectoare.
„Avem o cerere mare din restul lumii, așa că dacă ne confruntăm cu dificultăți foarte semnificative de a livra în SUA, ne putem adapta și prin avansarea livrărilor către alți clienți care sunt foarte dornici să obțină avioane”, a spus Faury.
La începutul zilei, el le-a spus jurnaliştilor în timp ce prezenta rezultatele anuale ale Airbus la Toulouse că grupul „nu ar trebui să fie afectat direct de tarife”.
„Într-adevăr, cumpărăm foarte multe din SUA. Vindem în SUA, fabricăm, asamblam, dezvoltăm în SUA ca puține alte companii și credem că tarifele în această industrie ar fi pierde-pierde”, a spus el la conferința de presă.
Airbus cheltuiește 15 miliarde de euro anual cu rețeaua sa de peste 2.000 de furnizori din SUA, care este cel mai mare furnizor unic al companiei, potrivit site-ului web al companiei.
Producătorul de avioane din Franța, principalul rival al Boeing și-a extins operațiunile în SUA în ultimii ani, uzina sa din Alabama angajând peste 2.000 de oameni în asamblarea finală a familiei de avioane A320 și A220.
Dar grupul trebuie să se ocupe de blocajele lanțului de aprovizionare care pun în presiune o industrie aerospațială deja provocată de lipsa de lucrători cu experiență. Airbus a exclus impactul potențial al tarifelor comerciale amenințate din ghidurile financiare pentru 2025 pe care le-a dezvăluit joi, spunând că se va adapta în consecință.
„Nu am întreprins măsuri majore până acum… suntem mai degrabă într-un mod de așteptare”, le-a spus Faury analiştilor în timpul apelului pentru veniturile companiei.