Airbus ar putea redeveni cel mai mare producător de avioane din lume, în 2019

Livrările Airbus au crescut cu aproape 28% în primul semestru din acest an, la 389 de aeronave, astfel încât grupul aeronautic european este în grafic pentru a-şi depăşi rivala Boeing în 2019, au declarat vineri pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - vin, 05 iul. 2019, 12:36
Airbus ar putea redeveni cel mai mare producător de avioane din lume, în 2019

Reprezentanţii Airbus nu au dorit să comenteze informaţiile. Luni ar urma să fie publicate cifrele oficiale privind livrările în primele şase luni din acest an.

Din cele 389 de avioane, 227 au fost livrate în trimestrul doi din 2019. Pentru a-şi îndeplini ţinta de livrări pe 2109, de 880-890 aeronave, Airbus trebuie să livreze aproximativ 500 de unităţi în semestrul doi. Rezultatele de până acum sunt parţial susţinute de avioanele A220 pe care Bombardier l-a vândut anul trecut Airbus.

În primul semestru din 2018, livrările Airbus au scăzut cu 1%, la 303 avioane, din cauza problemelor înregistrate la motoarele pentru aeronavele din familia A320neo.

Anul acesta, Airbus ar putea redeveni cel mai mare producător de avioane din lume, pentru prima dată din 2011. În primele cinci luni din acest an Boeing a livrat 202 aeronave. Grupul aeronautic american a fost puternic afectat după ce companiile aeriene au decis să suspende zborurile avioanelor Boeing 737 MAX din motive de securitate, în urma tragediilor aviatice din Indonezia şi Etiopia.

Analiştii avertizează că Airbus şi Boeing s-ar putea confrunta anul acesta cu o reducere a comenzilor din cauza încetinirii economiei globale, a escaladării tensiunilor comerciale şi a incertitudinilor politice.

Anul trecut, Airbus a raportat vânzări de 67 de miliarde de euro şi a avut aproximativ 129.000 de angajaţi pe plan global.

Surse din industrie au anunţat că Airbus intenţionează să majoreze producţia de avioane din familia A320 la 71 pe lună. De asemenea, a afirmat Michael Schoellhorn, Airbus face eforturi pentru eficientizarea fabricilor sale din Europa şi ar putea face noi achiziţii.

Airbus discută cu grupul canadian Bombardier despre o fabrică scoasă la vânzare în Belfast, Irlanda de Nord. Unitatea produce aripi pentru avioanele A220 pe care Bombardier l-a vândut anul trecut Airbus.

În 2018, Airbus a acceptat să achiziţioneze o participaţie majoritară la CSeries Aircraft Limited Partnership, divizia grupului canadian Bombardier care produce şi vinde avioanele CSeries.

În urma preluării CSeries, Airbus va putea oferi companiilor aeriene atât avioane CSeries, cât şi propriile sale aeronave, îşi va îmbunătăţi eficienţa şi va putea reduce semnificativ preţul componentelor, apreciază analiştii.

Deşi Bombardier va pierde controlul diviziei, unde a investit şase miliarde de dolari pentru dezvoltarea avioanelor, asocierea cu Airbus va fi benefică datorită reducerilor de costuri şi a reţelei de vânzări mai bune.

Airbus este un lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă, de transport şi a avioanelor dedicate misiunilor, precum şi numărul unu în Europa în ceea ce priveşte programul spaţial şi a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spaţiu.

Recent, Airbus Helicopters a inaugurat noua fabrică din România, o investiţie de 52 de milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind aşteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...