Airbus majorează unele plăţi acordate angajaţilor, după ce Macron a cerut ajutor în urma protestelor „vestelor galbene”

Airbus este pregătit să plătească angajaţilor săi cu salarii mai mici din Franţa un bonus special, după ce preşedintele Emmanuel Macron a cerut ajutor companiilor franceze pentru a rezolva cererile "vestelor galbene", care protestează de câteva săptămâni împotriva costului vieţii, se arată într-un memoriu adresat angajaţilor francezi de grupul aeronautic european, consultat de Reuters.
Economica.net - lun, 17 dec. 2018, 18:38
Airbus majorează unele plăţi acordate angajaţilor, după ce Macron a cerut ajutor în urma protestelor

Săptămâna trecută, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat o serie de măsuri care vizează relansarea puterii de cumpărare, încercând să calmeze protestul „vestelor galbene”. Oficialul francez a promis o serie de măsuri care merg în sensul creşterii puterii de cumpărare solicitate de protestatari: creşterea salariului minim cu 100 de euro din 2019, fără ca acest lucru să-i coste vreun euro pe angajatori, nefiscalizarea orelor suplimentare din 2018 şi anularea creşterii de taxe care a fost impusă pensionarilor care câştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună. În plus, el le-a cerut angajatorilor care pot face acest lucru „să plătească o primă de sfârşit de an” care nu va fi fiscalizată.

Airbus, deţinută parţial de Franţa, Germania şi Spania, este sub presiune după ce Macron a cerut săptămâna trecută liderilor principalelor companii, inclusiv şefului producătorului de avioane, Guillaume Faury, să facă mai mult pentru a atenua criza prin care trece Franţa.

Totuşi, Airbus – care depinde în principal de exporturile de aeronave, fiind în concurenţă cu rivala americană Boeing – a subliniat importanţa de a rămâne competitivă şi a avertizat împotriva concentrării „numai pe măsuri ciclice şi financiare”.

„Airbus este pregătită să contribuie şi să sprijine acţiunile Guvernului ca răspuns la această stare de urgenţă, în timp ce atrage atenţia asupra necesităţii absolute de a menţine competitivitatea companiilor franceze care sunt expuse, ca şi Airbus, la concurenţa puternică de pe plan extern”, se arată în memoriu.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că mărimea oricărui bonus încă trebuie analizată şi va fi discutată la obişnuita întâlnire cu sindicatele.

Airbus are 48.000 de angajaţi în Franţa, iar salariul mediu lunar în industria aerospaţială este de 4.250 euro (4.815 dolari), comparativ cu media naţională de 2.250 euro, conform grupului de lobby GIFAS.

Totuşi, Airbus are un număr nespecificat de angajaţi cu salarii mai mici în Franţa, iar salariul minim lunar pentru un angajat Airbus este de 1.700 euro, comparativ cu nivelul salariului minim pe plan naţional, de 1.500 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are acum compania care a făcut hidrocentralele mari ale României
Ce planuri are acum compania care a făcut hidrocentralele mari ale României
Hidroconstrucția, cel mai mare antreprenor român în domeniul construcțiilor hidroenergetice, aflat acum în insolvență, anunță că se indreapta pe drumul spre redresare prin definirea......
Airbus ar trebui să livreze peste 100 de avioane pe lună pentru a-şi îndeplini obiectivul din 2024
Airbus ar trebui să livreze peste 100 de avioane pe lună pentru a-şi îndeplini obiectivul din 2024
Airbus SE va trebui aproape să dubleze livrările sale lunare în ultimele opt săptămâni din acest an pentru a-şi îndeplini ...
Rusia şi Venezuela îşi întăresc cooperarea semnând acorduri militare şi petroliere
Rusia şi Venezuela îşi întăresc cooperarea semnând acorduri militare şi petroliere
Venezuela şi Rusia au semnat joi acorduri în domeniul militar şi petrolului care, potrivit preşedintelui venezuelean ...
Crește interesul pentru abonamentele de sănătate. Care este explicația, răspunde Ana Maria Marian, director Enayati Medical City
Crește interesul pentru abonamentele de sănătate. Care este explicația, răspunde Ana Maria Marian, director Enayati ...
Pandemia a schimbat fundamental modul în care percepem sănătatea. Spectrul amenințător al bolii și incertitudinea accesului ...