Firma Airline Invest, preluată de Statul Român odată cu executarea garanției Blue Air, a intrat în insolvență

20 09. 2023
blue air

Firma Airline Invest, care a fost acționar în cadrul Blue Air, și din care astăzi Statul Român deține 75%, a intrat în insolvență. Firma a depus la începutul lunii iulie cererea de intrare în insolvență, iar Tribunalul București a admis în urmă cu o săptămână cererea debitorului. Restul acțiunilor sunt deținute de Teodor Cristian Rada.

Instanța a desemnat administrator judiciar provizoriu pe Artemis Legal Insolvency  SPRL , cu o remuneraţie de 5.000 de lei din averea debitorului și a cerut verificarea creanței formulată de creditorul agenția de turism Paralela 45, una dintre agențiile care plătise Blue Air bani pentru zborurile charter care nu au mai fost efectuate.

Paralela 45 figurează pe lista creditorilor Blue Air cu suma de 651.000 de lei, circa 130.000 de euro, potrivit datelor din tabelul preliminar al creanțelor, actualizat recent, potrivit datelor din platfroma Termene.ro.

Firma Airline Invest are ca și obiect de activitate „activități ale holdiongurilor” și a fost înființată în 2019 de către Mihai Cătălin și Teodor-Cristian Rada, potrivit datelor din Monitorul Oficial consultate de Economica.net în platforma Termene.ro.

Airline Invest a avut anul trecut afaceri de 10 milioane de lei și datorii de aproape 104 milioane de lei. Activele imobilizate ale companiei au fost de 1,8 miliarde de lei.

Un an de când Blue Air nu mai zboară

A trecut un an de când avioanele Blue Air nu s-au mai ridicat de la sol. Rând pe rând, acestea s-au întors la lesori, iar pasagerii încercau să-și recupereze banii dați pe bilete. A fost un semn clar a ceea ce a avea să urmeze. Statul a devenit acționar la încă o companie aeriană cu probleme. Odată cu executarea garanției pentru acordarea împrumutului de 300 de milioane de lei, Statul a intrat în posesia a 75% din acțiunile Blue Air, dar și a Airline Invest S.A..

Tabelul preliminar al creanțelor Blue Air a fost actualizat și publicat săptămâna trecută în Buletinul Procedurilor de Insolvență. Suma actualizată este cu 6 milioane de lei mai mare față de cea de acceptată în prima variantă a tabelului, publicat la finele lunii iunie.

Ce companii aeriene europene au primit ajutoare de stat din cauza pandemiei
Infogram