Ajutoare alimentare europene pentru săraci, distribuite de firme de curăţenie şi de pază cu legături politice

Persoanele sărace din România beneficiază de pachete de mâncare distribuite de companii de salubritate, de pază sau de firme apropiate unor politicieni. Miza se cifrează la 127,3 milioane de euro, bani europeni şi de la bugetul de stat împărţiţi de Ministerul Fondurilor Europene.
Alina Stanciu - Dum, 03 mai 2015, 21:04
Ajutoare alimentare europene pentru săraci, distribuite de firme de curăţenie şi de pază cu legături politice

Şapte companii din industria alimentară prietene cu mediul politic sau din sectoare de activitate care nu au nicio legătură cu alimentaţia publică au câştigat anul trecut o licitaţie publică organizată de către Ministerul Fondurilor Europene (MFE) pentru Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), un program finanţat în mare parte de UE prin care se acordă alimente persoanelor aflate în dificultate. Miza o reprezintă 127,3 milioane de euro, cât s-au alocat anul trecut pentru POAD, din care 15% (10,4 milioane de lei în 2014) a fost contribuţia statului român.

Cine sunt câştigătorii licitaţiei 

Potrivit informaţiilor furnizate de către Ministerul Fondurilor Europene ECONOMICA.NET, asocierea care a câştigat cele mai multe loturi în cadrul acestui program (LOT 7 -Arad, Bihor, Cluj, LOT 10-Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, LOT 11 -Botoşani si Suceava, LOT 12 – Iași si Vaslui) este formată dintr-o companie ce are ca domeniu de activitate „activităţi generale de curăţenia a clădirilor” şi o alta care se ocupă de „Activităţi de protecţie şi gardă”. Este vorba despre SC Libro Events SRL şi de SC Nei Guard SRL.

Mâncare de la firmă de curăţenie-7,8 milioane de euro

SC Libro Events SRL, care a câştigat cu MFE un contract în valoare de peste 7,8 milioane de euro fără TVA (35.323.143 lei) este o companie de curăţenie cu peste 200 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 7,6 milioane de euro, deţinută de omul de afaceri Micu Alexandru Cristian (27 de ani) şi Ştefan Georgiana (27 de ani).

De numele SC Libro Events se leagă scandaluri mai vechi în care este implicat şi Metrorex. Anul trecut, compania de stat care operează metroul din Bucureşti a atribuit SC Libro Events, în urma unei licitaţii, un contract de salubritate în valoare de 9 milioane de euro, în contextul în care societatea oferea atunci, conform datelor Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului (ONRC), servicii de catering.

Presa a dezvăluit atunci că societatea este, de fapt, noua denumire a companiei AMMA General Store, implicată în mai multe afaceri care au ridicat semne de întrebare, printre care cea legată de Complexul Sportiv Olimpia, organism de stat aflat în subordinea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret.  Potrivit unor dezvăluirilor Ziua News, cei doi acţionari ai SC Libro Events SRL sunt doar un paravan, business-ul fiind condus în realitate de către Mihaela Elena Neagu, un fost  director al Complexului Olimpia şi de Corvin Nedelcu, fosta gardă de corp al lui Teodor Stolojan, pe când acesta era premier şi, totodată, finul omului de afaceri Gabriel Comanescu, pentru care a şi lucrat.

SC Nei Guard SRL, căruia i-a fost atribuit un contract în valoare de 6,4 milioane de euro fără TVA (28.833.469 lei) este, potrivit datelor ONRCdeţinută de Neicu Mihai şi Neicu Florentina şi are ca domeniu de activitate protecţia şi paza. Compania este în momentul de faţă în administrare specială, în urma unei cereri de insolvenţă şi a raportat în 2013 o cifră de afaceri de 10,1 milioane de euro şi un profit net de 89.800 de euro.  

În decembrie anul trecut, agenţia de presă Mediafax scria că poliţiştii şi procurorii Curţii de Apel Bucureşti au descins la sediul acestei firme şi la alte 11 adrese din Bucureşti, Ilfov şi Vrancea, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciul estimat la şapte milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, suspecţii din acest dosar ar fi înfiinţat mai multe societăţi comerciale, prin intermediul cărora ar fi înregistrat, în perioada 2009 – 2014, mai multe tranzacţii fictive, reprezentând servicii care, în realitate, nu ar fi fost prestate. În acelaşi timp, o parte dintre operaţiunile comerciale nu ar fi fost înregistrate în contabilitate.

Fost consilier și director al fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, Mihai Neicu a înfiinţat NEI în 2006, pentru soția lui, Norocica, fost ofițer SPP și asociată într-o altă companie, Romguard cu garda de corp a lui Mitrea. Acelaşi om de afaceri a câştigat, pe bandă rulandă, mai multe contracte cu statul privind paza. printre care şi unele cu ANIF, pentru paza sistemelor de irigaţii.

Reprezentanţii Nei Guard şi SC Events SRL nu au putut fi contactaţi pentru declaraţie, numerele lăsate de aceştia la ONRC sau contactede de pe site-urile companiei fiind inactive sau aparţinînd altor persoane.

De la fotbal la conserve – 6,7 milioane de euro

Mai multe loturi din cadrul licitaţiei pentru POAD au  fost câştigate şi familia Nedelcu din Constanţa (Leonard Cristian şi Corina), cu toate că firmele lor doar distribuie nu şi produc alimentele menţionate.  Un fost partener de afaceri al fotbalistului stelist Adrian Pitu, cu care a împărţit acţionariatul societăţii Gecor Trade Imp-Exp,  Leonard Nedelcu deţine acum Gecor Trade Imp-Exp srl şi Ned Com SRL. Firmele  au câştigat în asociere licitaţia pentru trei loturi (respectiv Bucureşti, Călăraşi, Giurgiu şi Ilfov; Argeș, Olt, Teleorman; Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj) în valoare de 6,7 milioane de euro (30.563.815 lei fără TVA). Firmele, care au ca domeniu de activitate „comerţul cu ridicata al cărnii şi produselor din carne”, au raportat în 2014 o cifră de afaceri coroborată de 9,8 milioane de euro şi un profit de 23.200 de euro.

Firmă de deputat – contract de 7,1 milioane de euro

SC S.C. Dobre & Fiii S.R.L este business-ul de familie al PSD-istului de Constanţa Mircea Dobre, actualmente consilier local în primăria lui Radu Mazăre. Acesta mai are doar 2% din acţiunile firmei, restul aparţinând  fiului său, deputatului PSD Mircea Titus Dobre (49% dintre acţiuni), ginerelui său, Piuaru Dragoş (24,5%) şi fiicei sale Piuaru Magdalena (24,5%). Cunoscută pentru numeroasele contractele încheiate cu statul pentru Programul laptele şi Cornul, compania a raportat în 2013  o cifră de afaceri de 6,4 milioane de euro şi un profit net de apoximativ 15.600 de euro. SC S.C. Dobre & Fiii S.R.L.

Din datele MFE, Dobre şi Fiii a câştigat licitaţia pentru Lotul 1 din POAD, respectiv pentru judeţele Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Tulcea, valoarea contractului fiind de 7,1 milioane de euro (32.258.824)

Nicolae Sarcină – 8 milioane de euro

Pe lista furnizorilor POAD se numără şi cea a celui mai bogat om de afaceri din judeţul Gorj, Nicolae Sarcină. Prin firma Coremi Inter SA, cu domeniul de activitate „Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale” , deţinută în proporţie de 99,9% de către Succes Nic Com (o altă companie a lui Sarcină), gorjeanul a câştigat Lotul Gorj, Dolj, Vâlcea, pentru 8 milioane de euro ( 36.335.446 lei fără TVA).

Succes Nic Com este în insolvenţă, iar omul de afaceri are mai multe probleme cu ANAF-ul, care a descins anul trecut, alături de Poliţie, la sediul companiei.

În judeţele Caraș Severin, Hunedoara, Mehedinți şi Timiș contractul de distribuţie a produselor destinate persoanelor defavorizate a fost câştigat  S.C. Simultan S.R.L, pentru 6,2 milioane de euro (28.170.640 lei fără TVA). Compania operează o fabrică de procesare a laptelui în Orţişoara, judeţul Timiş şi este deţinută de Florin Herbai. Producătorul a raportat în 2013 o cifră de afaceri de 35,7 milioane de euro şi un profit net de 2,6 milioane de euro. Compania livrează şi pentru programul Laptele şi Cornul.

Zona Buzău, Dâmboviţa şi Prahova este acoperită de S.C. Boromir Prod S.A, unul dintre liderii pieţei de panificaţie din România, în timp ce Alba, Mureş, Sibiu „aparţin”  S.C. Eco Trade S.R.L din Alba Iulia, o companie cu cod CAEN „Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă” deţinută de Cernea Daniel. Valoarea contractului câştigat de Boromir se cifrează la 9,1 milioane de euro fără TVA (41.104.258 lei), iar cel câştigat de Eco Trade este de 6,4 milioane de euro (28.948.185 lei fără TVA).

Marfă doar comercializată nu şi produsă

Din datele ECONOMICA.NET, o parte din marfa distribuită persoanelor aflate în dificultate sunt doar furnizate de către cei care au câştigat licitaţia, nu şi produse de aceştia. Spre exemplu, din datele ECONOMICA.NET , conservele de porc livrate de către Ned Com SRL, firma apropiată fotbalistului Pitu, sunt produse în Polonia, de compania Pamapol SA. ” Documentaţia de atribuire, respectiv caietul de sarcini nu a impus restricţii cu privire la locaţia/ţara unde anumite produse, componente ale pachetului cu alimente, vor fi realizate. În acest sens, modalitatea de alegere a producătorilor a revenit în sarcina fiecărui operator economic desemnat câştigător”, au explicat cei de la MFE.

Conform caietului de sarcini aferent procedurii de achiziţie publică, fiecare operator economic a avut obligativitatea de a furniza pachete cu alimente care au avut următoarea componenţă: făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei,
zahăr, conserva din carne de porc, onserva din carne de vită, conserva de pate de ficat.

Durata fiecărui contract de furnizare stabilită în cadrul documentaţiei de atribuire a fost de 2 luni de la data semnării acestora.

Cum s-a câştigat licitaţia cu MFE

Întrebaţi de ECONOMICA.NET despre modul în care au fost atribuite aceste contracte, oficialii MFE ne-au răspuns că „procedura de achiziţie publică având ca obiect furnizarea de pachete cu alimente persoanelor defavorizate a fost derulată integral prin mijloace electronice prin intermediul S.E.A.P. (www.e-licitatie.ro)”. ” Toate criteriile de calificare, criteriul de atribuire, cât şi specificaţiile tehnice se regăsesc în anunţul de participare  şi în documentaţia de atribuire aferentă (caietul de sarcini). Operatorii economici care au participat cu oferte în cadrul procedurii de atribuire și ale căror oferte au fost desemnate câştigătoare în urma procesului de evaluare, au fost stabiliți pentru furnizarea pachetelor cu alimente”.

Din datele SEAP reiese că tipul procedurii de atribuire a contractelor a fost „licitaţia restrânsă accelerată” iar criteriul de atribuire „preţul cel mai redus”. 

Cine beneficiază de aceste produse

Potrivit MFE,  în cadrul procedurii derulate pentru anul 2014, procesul de distribuire a alimentelor este în curs de derulare la acest moment, iar la finele acestuia va putea fi stabilit numărul exact de persoane defavorizate care au primit ajutoare alimentare. „Estimăm că ajutoarele au fost distribuite către aproximativ 2.700.000 de persoane. Stabilirea anuală a numărului persoanelor defavorizate care vor beneficia de ajutoare alimentare revine, conform prevederilor HG 799/2014, actualizată prin HG 80/2015, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Pentru anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene urmează să primească din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice baza de date cu persoanele defavorizate”, mai spune Ministerul.

Ce se va întâmpla anul acesta

Pentru anul 2015 pentru POAD este alocată suma de 71.185.833 euro, însumând atât contribuţia din partea Comisiei Europene, cât şi cofinanţarea naţională. 

Te-ar mai putea interesa și
Lukoil își aduce mai nou petrol și carburanți prin firmele din România, nu prin firma de trading
Lukoil își aduce mai nou petrol și carburanți prin firmele din România, nu prin firma de trading
Datele Oil Terminal Constanța, compania care operează cel mai mare terminal petrolier din România, arată că grupul petrolier rus Lukoil nu mai folosește firma de trading pentru operațiunile......
Salarii medii brute lunare în outsourcing: dezvoltator de software – 18.700 lei, specialist payroll – 9.900 lei
Salarii medii brute lunare în outsourcing: dezvoltator de software – 18.700 lei, specialist payroll – 9.900 ...
Salariul mediu brut lunar al unui dezvoltator de software este de aproximativ 18.700 lei, arată datele transmise de Asociaţia ...
Climatul de afaceri din România are o atitudine predominant optimistă, dar prudentă faţă de evoluţia economică
Climatul de afaceri din România are o atitudine predominant optimistă, dar prudentă faţă de evoluţia economică
Climatul de afaceri din România are o atitudine predominant optimistă, dar prudentă, faţă de perspectivele evoluţiilor ...
Veniturile magazinelor online din România s-au majorat cu 18%, de Black Friday – platformă
Veniturile magazinelor online din România s-au majorat cu 18%, de Black Friday – platformă
Numărul comenzilor înregistrate de magazinele online din România, cu ocazia "Black Friday", a crescut cu 5% în acest ...