Ajutoare de stat de până la 20 de milioane de euro pentru producătorii agricoli care vor să-și instaleze panouri sau eoliene pentru consumul propriu

Întreprinderile din sectorul agricol și industria alimentară vor putea accesa ajutoare de stat pentru a instala capacități de producție a energiei solare sau eoliene, pentru autoconsum. Se pot accesa fonduri pentru mai multe proiecte, în limita a 20 de milioane de euro per beneficiar, în condițiile în care valoarea ajutorului de stat, per proiect, ajunge la 550.000 de euro pentru energia solară și de 700.000 de euro pentru energia eoliană.
Alina Stanciu - joi, 14 nov. 2024, 11:03
Ajutoare de stat de până la 20 de milioane de euro  pentru producătorii agricoli care vor să-și instaleze panouri sau eoliene pentru consumul propriu

 Întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare și  organizațiile/ federațiile de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI) pot accesa ajutoare de stat pentru a-și produce energie electrică din surse regenerabile, pentru autoconsumul, potrivit Ghidului solicitantului aflat în dezbatere publică.

Prin intermediul acestei scheme de sprijin vor primi finanțare proiectele care au ca obiectiv realizarea capacităților noi de producere energie electrică cu sau fără stocare, din surse solare (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), precum și realizarea capacităților noi de producere de energie electrică, cu sau fără stocare, din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW).

Mai exact, în sesiunea aferentă anilor 2024 – 2025, valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei pe MW instalat este de maxim 100% din costurile eligibile în limita următoarelor valori Euro/MW:
• Pentru energie eoliană – 700.000 Euro/MW

• Pentru energie solară:
– 650.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv;
– 550.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1MW.

Finanțarea este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Se pot da cel mult 100% din costurile eligibile, iar valoarea ajutorului de stat solicitat nu poate depăși 20 milioane euro pe beneficiar. Solicitanții pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de producție și de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20 de milioane de euro pe solicitant. Același proiect nu poate să conțină mai multe puncte de producție de energie.
Pot fi eligibili și solicitanții care demonstrează, până la momentul depunerii cererii de finanțare, că au proiecte contractate pe fonduri europene pentru activității aferente codurilor CAEN eligibile.

Pentru ce se dau bani

Producătorii pot accesa fonduri pentru:

  •  realizarea capacităților noi de producere energie electrică, cu sau fără stocare, din surse solare (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW)
  • realizarea capacităților noi de producere de energie electrică, cu sau fără stocare, din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW);

În cadrul acestor investiții, sunt eligibile spre decontare cheltuielile cu instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară; construcţii care fac obiectul proiectului de investiție pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile (eoliană și solară); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a instalaţiilor/echipamentelor pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului cu AFIR. Suma aprobată nu se poate suplimenta. Costurile de operare a investiției nu sunt eligibile.

Perioada de derulare a sesiunilor de depunere a cererilor de finanțare şi sumele alocate se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și se publică pe pagina de internet a AFIR.
În cadrul fiecărei sesiuni de depunere a cererilor de finanțare vor fi precizate termenele maxime până la care vor trebui finalizate investițiile, respectiv instalare, conectare la rețea, punere în funcțiune, care nu vor depăși data de 31.12.2028.

Cererile de finanțare se vor depune prin platforma electronică specifică, cu toate anexele obligatorii solicitate.

AFIR în calitatea sa de administrator al schemei de ajutor de stat privind Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare, poate prelungi termenul de depunere în funcție de solicitările primite, de rata de contractare a proiectelor, deciziile de realocare a unor fonduri sau alte considerente.

Prezenta schemă contribuie la implementarea Programului-cheie 1: SRE și stocarea energiei – Sprijin pentru realizarea de noi centrale electrice şi sisteme de încălzire-răcire bazate pe surse regenerabile de energie şi pentru realizarea de capacităţi de stocare a energiei electrice.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Hossu, Cartel Alfa: Reducerea deficitului exclusiv prin tăieri de cheltuieli publice este periculoasă
Bogdan Hossu, Cartel Alfa: Reducerea deficitului exclusiv prin tăieri de cheltuieli publice este periculoasă
Reducerea deficitului fiscal exclusiv prin tăieri de cheltuieli publice reprezintă o măsură extrem de periculoasă, care riscă să afecteze profund sectoarele deja vulnerabile din România,......
Hidroelectrica, cea mai reclamată companie din energie, anul trecut
Hidroelectrica, cea mai reclamată companie din energie, anul trecut
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și furnizor pentru mai mult de jumătate de ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 750 de milioane lei de la bănci – date BNR 21.11.2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 750 de milioane lei de la bănci – date BNR 21.11.2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 752 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de ...
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a transmis joi că noua bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei ...