Ajutoarele de minimis pentru agricultura ecologică se plătesc din 2 decembrie – APIA

Ajutoarele financiare din agricultura ecologică se plătesc începând cu data de 2 decembrie 2014, iar beneficiarii schemei de minimis pot depune, până pe 7 noiembrie inclusiv, cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploataţiilor vegetale din sistemul de agricultură ecologică, au anunţat, luni, reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Economica.net - lun, 27 oct. 2014, 13:41
Ajutoarele de minimis pentru agricultura ecologică se plătesc din 2 decembrie - APIA

Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis este de 1.180 lei pe exploataţie, pentru exploataţiile cuprinse între 0,30 şi 5 hectare, inclusiv, şi de 845 de lei pe exploataţie, pentru exploataţiile cuprinse între 5,1 hectare şi 20 de hectare, inclusiv, precizează APIA.

Ajutorul specific compensatoriu se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate în anul de cerere 2013 din Hotărârea Guvernului nr. 759/ 2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul agricol, pentru exploataţiile cuprinse între 0,30 şi 5 hectare inclusiv şi 5,1 şi 20 hectare inclusiv, potrivit unui comunicat APIA, scrie Agerpres.

Beneficiarii schemei de minimis sunt întreprinderile care deţin exploataţii vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, aflate sub contract cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/ aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv producătorii agricoli persoane fizice, persoane juridice şi/ sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

APIA precizează că sunt considerate ca fiind ajutor necuvenit sumele încasate prin înscrierea sau atestarea de către beneficiari a unor date ori situaţii nereale pe documentele aferente ajutorului.

În cazul în care beneficiarii nu se menţin în sistemul de agricultură ecologică, aceştia vor trebui să restituie sumele încasate.

România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru producţie şi alte 500.000 de pajişti şi un număr de 15.000 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013. România exportă 80% din producţie, în special materie primă şi foarte puţine produse procesate.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în aceeași perioadă a lui 2023....
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...
Honda și Nissan lucrează la o fuziune între egali, pentru a lupta contra Tesla și a producătorilor chinezi
Honda și Nissan lucrează la o fuziune între egali, pentru a lupta contra Tesla și a producătorilor chinezi
Producătorii de automobile japonezi Honda și Nissan sunt în discuții pentru aprofundarea legăturilor, potrivit surselor, ...